Personal necalificat: de ce nu se pot angaja persoane fara calificare pe functii care necesita atestare

muncitor necalificatjoburi calificaremuncitor calificat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atunci cand vine vorba despre muncitorii necalificati, foarte multi angajatori nu sunt siguri pe ce functie i-ar putea incadra pe acestia, dat fiind faptul ca majoritatea ocupatiilor necesita calificare.


Ce inseamna acest lucru?

Ei bine, o persoana necalificata nu poate fi angajata intr-o anumita ocupatie pentru care este necesara calificarea si nici nu poate fi incadrata in drept intr-o alta ocupatie, indeplinind in fapt atributiile aferente unei ocupatii pentru care este necesara calificarea.

Dar ce se petrece atunci cand angajatorii ar dori sa angajeze muncitori care nu detin astfel de calificari?

Pentru angajarea intr-o functie conform Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) este necesara o anumita formare profesionala necesara desfasurarii activitatii respective, dobandita fie in cadrul invatamantului prin sistemul national de invatamant astfel cum este reglementat la ora actuala prin Legea 1/2011, cat si prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor, conform OG 129/2000.

Pentru a putea incadra o anumita persoana pe una din ocupatiile aferente muncitorilor necalificati, acestea trebuie sa se regaseasca in mod corespunzator in statul de functii al unitatii.

Este demn de mentionat ca nivelul de studii este stabilit pentru fiecare pozitie din COR in parte.

Muncitorii necalificati pot avea ocupatii care nu necesita calificare, cum cele prevazute in grupa majora 9, destinata muncitorilor necalificati. Conform definitiei COR, muncitorii necalificati executa sarcini simple si de rutina care necesita folosirea uneltelor manuale si depunerea unui efort fizic considerabil.
Asadar, pentru exercitarea unei asemenea functii nu este ceruta o anumita calificare, functiile respective putand fi ocupate de persoane care corespund criteriilor stabilite de angajator.

Angajarea se poate realiza doar dupa ce candidatul in cauza demonstreaza ca a absolvit invatamantul general, adica cele 8 clase. Obligativitatea unui nivel de studii in Romania reprezinta conditia pentru incadrare in munca.

ATENTIE:

In cazul unui accident de munca al unei astfel de persoane necalificate, chiar si cu instructajul SSM facut, administratorul este in totalitate raspunzator de producerea accidentului intrucat a incredintat astfel de sarcini unei persoane care nu era pregatita profesional pentru o asemenea munca.

Iar pregatirea profesionala se dovedeste cu diplome.

Munca necalificata nu inseamna studii zero, ci lipsa unei calificari in domeniul respectiv, iar certificatul obtinut in urma unui curs de certificare il poate incadra ca muncitor calificat.

Obligativitatea unui nivel de studii in Romania reprezinta conditia pentru incadrare in munca. Legea invatamantului nu trebuie ignorata. Dovada studiilor se face prin diploma / foaie matricola.

In ceea ce priveste studiile, conform Legii Invatamantului nr.1/2011: "Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii doi ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in 2020."


Mai multe despre acest subiect poti citi pe PortalCodulMuncii

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
muncitor necalificatjoburi calificaremuncitor calificat

Data aparitiei: 01 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Personal necalificat: de ce nu se pot angaja persoane fara calificare pe functii care necesita atestare Nota: 2.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]