Proiectul de lege depus pentru modificarea Codului Muncii, apartine deputatului PSD Andrei Valentin Sava, iar acesta prevede si amenajarea unor cantine sau sali de mese speciale pentru salariati, in cazul in care acestea nu exista deja.
"In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la o pauza de masa, cu o durata de cel putin 60 de minute, dupa minim 4 ore consecutive de munca si maxim 6 ore, precum si la alte pauze de recreere a caror durata si frecventa sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern", prevede proiectul de lege, conform Mediafax.
Deputatul Andrei Valentin Sava a mai mentionat ca este foarte important, din punctul sau de vedere, ca angajatii samanance dupa 6 ore de munca; "aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului".
Conform proiectului de lege, angajatorii ar trebui sa fie mai responsabili in ceea ce priveste relatia pe care o au cu salariatii si ar trebui sa le asigure conditii corespunzatoare de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Deputatul mai apreciaza ca "pauza de masa este un element cheie in acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres si pot contribui la o stare mai buna a angajatului si un randament mai mare".
Potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat, deputatul propune si modificarea Codului Muncii pentru companiile care au peste 100 de angajati, cele de productie sau care presupun lucrul in medii toxice pentru organismul uman. Acestea ar trebui sa puna la dispozitia angajatilor sali de mese sau cantine, care sa permita servirea mesei in conditii de igiena.
Sava a mai adaugat ca „angajatii sar in mod frecvent peste pauza de masa, iar lipsa unui loc adecvat unde sa isi poata depozita si pregati pentru servire mancarea sau de unde sa isi achizitioneze o masa calda este unul dintre motive".
Deputatul este la curent si cu ultimele studii realizate in domeniul sanatatii, iar in baza acestora a mai mentionat ca lipsa mesei principale a zilei poate avea repercursiuni grave asupra angajatilor, acestia riscand sa fie predispusi bolilor de nutritie.
Sursa: Mediafax