Proiect de lege: Pauze de masa de minim 60 minute pentru angajatii care lucreaza peste 6 ore

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Octombrie 2016
06 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pauza de masaproiect de lege pauza de masaloc de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore pe zi, in contextul in care acestia ar putea avea pauze de masa de minim 60 minute.

Proiectul de lege depus pentru modificarea Codului Muncii, apartine deputatului PSD Andrei Valentin Sava, iar acesta prevede si amenajarea unor cantine sau sali de mese speciale pentru salariati, in cazul in care acestea nu exista deja.


"In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la o pauza de masa, cu o durata de cel putin 60 de minute, dupa minim 4 ore consecutive de munca si maxim 6 ore, precum si la alte pauze de recreere a caror durata si frecventa sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern", prevede proiectul de lege, conform Mediafax.

Deputatul Andrei Valentin Sava a mai mentionat ca este foarte important, din punctul sau de vedere, ca angajatii samanance dupa 6 ore de munca; "aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului".


Conform proiectului de lege, angajatorii ar trebui sa fie mai responsabili in ceea ce priveste relatia pe care o au cu salariatii si ar trebui sa le asigure conditii corespunzatoare de munca.

Deputatul mai apreciaza ca "pauza de masa este un element cheie in acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres si pot contribui la o stare mai buna a angajatului si un randament mai mare".


Potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat, deputatul propune si modificarea Codului Muncii pentru companiile care au peste 100 de angajati, cele de productie sau care presupun lucrul in medii toxice pentru organismul uman. Acestea ar trebui sa puna la dispozitia angajatilor sali de mese sau cantine, care sa permita servirea mesei in conditii de igiena.


Sava a mai adaugat ca „angajatii sar in mod frecvent peste pauza de masa, iar lipsa unui loc adecvat unde sa isi poata depozita si pregati pentru servire mancarea sau de unde sa isi achizitioneze o masa calda este unul dintre motive".

Deputatul este la curent si cu ultimele studii realizate in domeniul sanatatii, iar in baza acestora a mai mentionat ca lipsa mesei principale a zilei poate avea repercursiuni grave asupra angajatilor, acestia riscand sa fie predispusi bolilor de nutritie.

Sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]