Conform Codului Muncii, angajatorul este obligat ca, atunci cand este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, daca acest lucru este posibil.
Codul Muncii: Art. 107. – (1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
Codul muncii mai prevede faptul ca angajatorului ii revine obligatia de a informa la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers.
Angajatorul se achita de aceasta obligatie de informare prin intermediul anunturilor afisate la sediul sau.
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Angajatorul trebuie sa asigure, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.
Nu uitati faptul ca anagajatii ce detin contracte de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
In mod evident, drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.