Ce trebuie sa stim despre ajutorul pentru bolile grave si incurabile

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
17 Mai 2016
17 Mai 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
ajutoarele de boli grave sau incurabilecontractul colectiv de muncaajutoarele pentru nastereajutoarele pentru dispozitive medicale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul fiscal precizeaza faptul ca ajutoarele pentru bolile grave si incurabile nu sunt venituri impozabile.

De asemenea, conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile nici ajutoarele de inmormantare si multe altele, dupa cum urmeaza:

- ajutoarele pentru dispozitive medicale

- ajutoarele pentru nastere

- ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale

- veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora

-contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului

- contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.


Asadar nu sunt impozabile, din punct de vedere al impozitului pe venit, ajutoarele pentru boli grave si incurabile acordate  membrilor de familie ai salariatilor, daca s-a prevazut astfel in contractul colectiv sau individual de munca.


Concret, acest ajutor nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si reprezinta cheltuiala sociala, conform art. 25 alin. (3) din Codul Fiscal.


Exemple de cheltuieli pentru care nu se datoreaza impozit pe venit:  decontarea transportului la si de la locul de munca, serviciile turistice suportate de angajator, cadourile in limita sumei de 150 de lei acordate cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilei de 1 iunie, 8 martie, ajutoarele de nastere, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele de boli grave sau incurabile.


"Daca angajatorul introduce un venit impozitat in contractul colectiv de munca sau in regulamentul  in categoria cheltuielilor sociale aceste devin deductibile la calculul profitului impozabil in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu personalul. Or, in lipsa prevederii in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern in categoria cheltuielilor sociale, aceste cheltuieli sunt deductibile integral la calculul profitului impozabil. ", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.







 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]