In genere, aceste tichete sunt oferite cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, cu ocazia zilei de 8 martie scutite de impozit, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Vom analiza un caz concret din PortalCodulMuncii.ro: "In contractul individual de munca nu este stipulata acordarea de tichete cadou. Cum se procedeaza in aceasta situatie? Se face act aditional la contractul de munca pentru fiecare angajat sau se poate adauga aceasta clauza in regulamentul de ordine interioara?"
Vom mentiona inca de la inceput ca, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor (...)
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Asa cum am mentionat si mai devreme, cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
In concluzie, pentru ca tichetele cadou sa nu se impoziteze acordarea acestora trebuie reglementata in contractual de munca (colectiv sau individual). Daca nu exista contract colectiv acestea vor fi acordate prin intermediul contractului individual. Modificarea contractului individual se face prin act aditional (art. 17 alin. (5) din Codul muncii).
Sursa: PortalCodulMuncii