Drumurile angajatului care solicita concediu medical

concediu medicalmedic de familie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pacientul se prezinta la medicul de familie pentru a obtine un concediu medical atunci cand este in incapacitate temporara de munca

Medicul prescriptor elibereaza certificatul medical si solicita acestuia sa semneze o declaratie pe propria raspundere, aceasta fiind o conditie obligatorie pentru eliberarea concediului medical

Declaratia pe propria raspundere cuprinde numele si prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia , unitatea angajatoare si functia pe care o ocupa.

Prin aceasta pacientul declara ca este de acord cu urmatoarele :

* sa anunte angajatorul cu privire la incapacitatea de munca in termen de 24 de ore de la obtinerea certficatului de concediu medical precum si datele medicului

* sa indice adresa de resedinta aleasa pe toata perioada concediului medical

* sa fie prezent la adresa indicata cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical ca poate fi vizitat, la adresa indicata, de persoanele indrituite de lege, in intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 si 18.00-20.00.

Tot in aceasta declaratie beneficiarul concediului medical semneaza ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor de mai sus, sa respecte rigorile legii.

In declaratia pe proprie raspundere medicul prescriptor va mentiona daca exista vreun tratament care impune parasirea domiciliului sau a adresei indicate.

CE OBLIGATII AU AUTORITATILE

Platitorul indemnizatiei de asigurare fie, angajatorul in primele 5 zile sau casa de asigurari de sanatate dupa a cincea zi, va putea solicita medicului prescriptor de concediu medical o copie ”conforma cu originalul” a declaratiei date de beneficiar.

Copia declaratiei se va ridica de catre platitorul de indemnizatie de asigurare de sanatate in baza unei imputerniciri date de conducatorul institutie care plateste indemnizatia de asigurare de sanatate respectiv de conducatorul institutie unde este angajat beneficiarul concediului medical in primele 5 zile si casa de asigurari de sanatate dupa cele cinci zile.

Reprezentantii platitorului insotiti de un reprezentant al politiei, daca este cazul, se deplaseaza la adresa indicata in declaratie de pacient si verifica din usa domiciliului prezenta acestuia dupa ce il legitimeaza.

Precizam fapul ca cei care vor verifica nu intra in locuinta sau resedinta asiguratului decat cu acordul acestuia. Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu, ci o verificare a respectarii de catre pacient a recomandarilor facute de medicul prescriptor.

Dupa verificare reprezentantii platitorului si beneficiarul concediului medical incheie un proces verbal in care se mentioneaza daca pacientul a fost prezent la data efectuarii verificarilor. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate prin Constitutia Romaniei.

In cazul absentei asiguratului de la domiciliu, reprezentantul platitorului si al politiei, intocmesc procesul verbal in care vor face mentiune cu privire la aceasta. Acest proces verbal se va comunica asiguratului.

In situatia in care se constata absenta de la domiciliul ales, platitorul poate sista plata indemnizatiei de asigurari de sanatate incepand cu data intocmirii procesului verbal.

Angajatorul are obligatia, din a 6 zi, sa anunte casei de asigurari de sanatate lista cu persoanele aflate in incapacitate temporara de munca si sa transmita acesteia copiile pe care le are a declaratiilor date de persoanele aflate in incapacitate temporara de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalmedic de familie

Data aparitiei: 16 Aprilie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Drumurile angajatului care solicita concediu medical Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]