Pacientul se prezinta la medicul de familie pentru a obtine un concediu medical atunci cand este in incapacitate temporara de munca
Medicul prescriptor elibereaza certificatul medical si solicita acestuia sa semneze o declaratie pe propria raspundere, aceasta fiind o conditie obligatorie pentru eliberarea concediului medical
Declaratia pe propria raspundere cuprinde numele si prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia , unitatea angajatoare si functia pe care o ocupa.
Prin aceasta pacientul declara ca este de acord cu urmatoarele :
* sa anunte angajatorul cu privire la incapacitatea de munca in termen de 24 de ore de la obtinerea certficatului de concediu medical precum si datele medicului
* sa indice adresa de resedinta aleasa pe toata perioada concediului medical
* sa fie prezent la adresa indicata cu exceptia situatiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical ca poate fi vizitat, la adresa indicata, de persoanele indrituite de lege, in intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 si 18.00-20.00.
Tot in aceasta declaratie beneficiarul concediului medical semneaza ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor de mai sus, sa respecte rigorile legii.
In declaratia pe proprie raspundere medicul prescriptor va mentiona daca exista vreun tratament care impune parasirea domiciliului sau a adresei indicate.
CE OBLIGATII AU AUTORITATILE
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Platitorul indemnizatiei de asigurare fie, angajatorul in primele 5 zile sau casa de asigurari de sanatate dupa a cincea zi, va putea solicita medicului prescriptor de concediu medical o copie ”conforma cu originalul” a declaratiei date de beneficiar.
Copia declaratiei se va ridica de catre platitorul de indemnizatie de asigurare de sanatate in baza unei imputerniciri date de conducatorul institutie care plateste indemnizatia de asigurare de sanatate respectiv de conducatorul institutie unde este angajat beneficiarul concediului medical in primele 5 zile si casa de asigurari de sanatate dupa cele cinci zile.
Reprezentantii platitorului insotiti de un reprezentant al politiei, daca este cazul, se deplaseaza la adresa indicata in declaratie de pacient si verifica din usa domiciliului prezenta acestuia dupa ce il legitimeaza.
Precizam fapul ca cei care vor verifica nu intra in locuinta sau resedinta asiguratului decat cu acordul acestuia. Nu dorim sa facem perchezitii la domiciliu, ci o verificare a respectarii de catre pacient a recomandarilor facute de medicul prescriptor.
Dupa verificare reprezentantii platitorului si beneficiarul concediului medical incheie un proces verbal in care se mentioneaza daca pacientul a fost prezent la data efectuarii verificarilor. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate prin Constitutia Romaniei.
In cazul absentei asiguratului de la domiciliu, reprezentantul platitorului si al politiei, intocmesc procesul verbal in care vor face mentiune cu privire la aceasta. Acest proces verbal se va comunica asiguratului.
In situatia in care se constata absenta de la domiciliul ales, platitorul poate sista plata indemnizatiei de asigurari de sanatate incepand cu data intocmirii procesului verbal.
Angajatorul are obligatia, din a 6 zi, sa anunte casei de asigurari de sanatate lista cu persoanele aflate in incapacitate temporara de munca si sa transmita acesteia copiile pe care le are a declaratiilor date de persoanele aflate in incapacitate temporara de munca.