In Monitorul Oficial nr. 1185 din 7 decembrie 2020 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 209 din 27 noiembrie 2020 privind modificarea art. IV alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale si pentru reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii cauzate de evolutia raspandirii infectiilor determinate de virusul SARS-CoV-2.
Articolul I – La articolul IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 982 din 23 octombrie 2020, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(6) In cazul neindeplinirii culpabile de catre medicul de familie a oricareia dintre obligatiile cuprinse in contractul prevazut la alin. (2), casele de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala aplica urmatoarele sanctiuni:
a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminueaza cu 5% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constata aceste situatii;
c) la a treia constatare si urmatoarele se diminueaza cu 10% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constata aceste situatii.
Articolul II – Sporul prevazut la lit. A pct. 9 teza a II-a din anexa nr. 2 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala", aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 153/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, acordat pentru situatia de risc epidemiologic determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, se asigura prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de la titlul VI „Transferuri intre unitati ale administratiei publice", precum si din bugetul de stat pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din serviciile de ambulanta publice.
Articolul III - Cuantumul sporului prevazut la art. II se determina in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu se ia in calcul la determinarea limitei prevazute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul IV – Persoanele asigurate pentru care directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti au instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de prevederile art. 20 alin. (2^1) si (2^2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acorda de catre medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica si pentru perioada inscrisa in acestea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<