In Monitorul Oficial nr. 1185 din 7 decembrie 2020 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 209 din 27 noiembrie 2020 privind modificarea art. IV alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale si pentru reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii cauzate de evolutia raspandirii infectiilor determinate de virusul SARS-CoV-2.
Articolul I – La articolul IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 982 din 23 octombrie 2020, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(6) In cazul neindeplinirii culpabile de catre medicul de familie a oricareia dintre obligatiile cuprinse in contractul prevazut la alin. (2), casele de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala aplica urmatoarele sanctiuni:
a) la prima constatare, avertisment scris;
b) la a doua constatare se diminueaza cu 5% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constata aceste situatii;
c) la a treia constatare si urmatoarele se diminueaza cu 10% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constata aceste situatii.
Articolul II – Sporul prevazut la lit. A pct. 9 teza a II-a din anexa nr. 2 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala", aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 153/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, acordat pentru situatia de risc epidemiologic determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, se asigura prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de la titlul VI „Transferuri intre unitati ale administratiei publice", precum si din bugetul de stat pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din serviciile de ambulanta publice.
Articolul III - Cuantumul sporului prevazut la art. II se determina in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu se ia in calcul la determinarea limitei prevazute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul IV – Persoanele asigurate pentru care directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti au instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de prevederile art. 20 alin. (2^1) si (2^2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acorda de catre medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica si pentru perioada inscrisa in acestea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<