Luam ca exemple: angajarea unui nou salariat, incetarea unui contract individual de munca si nu numai.
Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, vom tine cont de prevederile art. 3 alin. (2) lit. b) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. a) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Acestea ne spun faptul ca data angajarii se completeaza in registru in ordinea angajarii fiecarui salariat cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii si totodata se si transmite registrul.
Mai mult, tinem cont si de art. 9 alin. (1) lit. a) coroborat cu art. 9 alin. (2) lit. a) din HG 500/2011. In mod concret, aceste doua articole prevad faptul ca netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza constituie contraventie.
Amenda in acest caz este de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca, fara ca amenda totala cumulata sa depaseasca suma de 50.000 lei.
Atentie la faptul ca in ceea ce priveste data incetarii contractului individual de munca aceasta se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca (art. 3 alin. (2) lit. i) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Necompletarea elementelor contractului individual de munc conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4 reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei, stabilesc specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro