Raspuns: Intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somaj tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Indiferent de motivul pentru care a intervenit, suspendarea are ca efect oprirea temporara a prestarii muncii si a platii salariului.
Potrivit art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu.
Astfel, potrivit textului sus citat, una dintre conditiile dreptului la concediu medical este aceea de a desfasura activitati pe baza de contract individual de munca. In concluzie, in perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii nu au dreptul la concedii medicale intrucat in aceasta perioada nu desfasoara activitate, chiar daca contractul individual de munca este mentinut.
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
Tot ce doriti sa stiti despre somaj tehnic se afla AICI! Clic acum!