Conform actului, se stabileste faptul ca salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare, care detin calitatea de functionari publici sau personal contractual, dupa caz, vor avea dreptul in fiecare an calendaristic, la concediu de odihna anual platit, cu o durata de 21 - 25 de zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
Pentru o vechime in munca de pana la 10 ani, durata concediului va fi de 21 de zile lucratoare.
Pentru o vechime in munca de peste 10 ani, durata concediului de odihna va fi de 25 de zile lucratoare.
Mai mult, conform actului, pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, durata CO anual este de 25 de zile lucratoare iar la stabilirea duratei CO se ia in considerare varsta pe care acestia au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv.
Ghidul HR-istului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Reguli noi pentru personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat.
Personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat, incadrat in unitatile bugetare, are dreptul la CO anual platit, stabilit in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:
Pentru vechime in munca de pana la 10 ani, durata concediului va fi de 25 de zile lucratoare.
Pentru vechime in munca de peste 10 ani, durata concediului va fi de 30 de zile lucratoare.
Concediul de odihna anual suplimentar
Pe langa zilele de concediu de odihna anual, salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare, care presteaza munci grele, periculoase sau vatamatoare, ori lucreaza in locuri de munca in care exista astfel de conditii, stabilite potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase, au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna suplimentar cu o durata cuprinsa intre 3 si 10 zile lucratoare.
Salariatii nevazatori vor avea si ei dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna anual suplimentar cu o durata de 10 zile lucratoare.
5 zile lucratoare vor fi date drept concediu de odihna suplimentar si salariatilor incadrati in grade de handicap, precum si salariatilor incadrati in grade de invaliditate.
Tinerii in varsta de pana la 18 ani vor beneficia si ei de un concediu de odihna anual suplimentar cu o durata de 3 zile lucratoare.
Mai mult, conform proiectului de hotarare, se prevede faptul ca toate concediile de odihna anuale neefectuate, cuvenite salariatilor carora le-a incetat contractul de munca, se compenseaza in bani. Sumele cuvenite sunt egale cu indemnizatia de concediu aferenta perioadei efectiv lucrate.
Atentie la faptul ca prevederile acestui proiect de hotarare nu se aplica in acest moment. Avem nevoie de aprobare din partea executivului si apoi ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.
Sursa: Ministerul Muncii