Proiect de Hotarare la Ministerul Muncii: Noi reguli privind concediul de odihna pentru bugetari

concediu de odihna bugetariconcediu de odihna suplimentarconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicata o Hotarare privind concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor din administratia publica si din unitatile bugetare.

Conform actului, se stabileste faptul ca salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare, care detin calitatea de functionari publici sau personal contractual, dupa caz, vor avea dreptul in fiecare an calendaristic, la concediu de odihna anual platit, cu o durata de 21 - 25 de zile lucratoare, in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:

Pentru o vechime in munca de pana la 10 ani, durata concediului va fi de 21 de zile lucratoare.

Pentru o vechime in munca de peste 10 ani, durata concediului de odihna va fi de 25 de zile lucratoare.


Mai mult, conform actului, pentru tinerii in varsta de pana la 18 ani, durata CO anual este de 25 de zile lucratoare iar la stabilirea duratei CO se ia in considerare varsta pe care acestia au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv.


Reguli noi pentru personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat.

Personalul din activitatea de cercetare stiintifica atestat,
incadrat in unitatile bugetare, are dreptul la CO anual platit, stabilit in raport cu vechimea in munca, dupa cum urmeaza:

Pentru vechime in munca de pana la 10 ani, durata concediului va fi de 25 de zile lucratoare.

Pentru vechime in munca de peste 10 ani, durata concediului va fi de 30 de zile lucratoare.



Concediul de odihna anual suplimentar

Pe langa zilele de concediu de odihna anual, salariatii din administratia publica si din unitatile bugetare, care presteaza munci grele, periculoase sau vatamatoare, ori lucreaza in locuri de munca in care exista astfel de conditii, stabilite potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase, au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna suplimentar cu o durata cuprinsa intre 3 si 10 zile lucratoare.

Salariatii nevazatori vor avea si ei dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna anual suplimentar cu o durata de 10 zile lucratoare.

5 zile lucratoare vor fi date drept concediu de odihna suplimentar si salariatilor incadrati in grade de handicap, precum si salariatilor incadrati in grade de invaliditate.

Tinerii in varsta de pana la 18 ani vor beneficia si ei de un concediu de odihna anual suplimentar cu o durata de 3 zile lucratoare.


Mai mult, conform proiectului de hotarare, se prevede faptul ca toate concediile de odihna anuale neefectuate, cuvenite salariatilor carora le-a incetat contractul de munca, se compenseaza in bani. Sumele cuvenite sunt egale cu indemnizatia de concediu aferenta perioadei efectiv lucrate.


Atentie la faptul ca prevederile acestui proiect de hotarare nu se aplica in acest moment. Avem nevoie de aprobare din partea executivului si apoi ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.



Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihna bugetariconcediu de odihna suplimentarconcediu de odihna

Data aparitiei: 10 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de Hotarare la Ministerul Muncii: Noi reguli privind concediul de odihna pentru bugetari Nota: 3.5 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]