Editorial, 06.02.2009 - Gabriela Chirazof
Conform art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005, cu completarile si modificarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele asimilate in care persoanele nu au realizat venituri, dar s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute in art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005.
Daca pe toata perioada de 12 luni prevazuta de O.U.G. nr. 148/2005 ati beneficiat de venituri profesionale supuse impozitului pe venit, atunci baza de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in aceste luni si impartita la 12, iar cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra acestei baze de calcul.
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
Daca in urma aplicarii cotei de 85% asupra bazei de calcul anterior mentionata rezulta o indemnizatie mai mare de 4.000 lei, aceasta se plafoneaza la suma de 4.000 lei.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________