Dupa cum bine stim, practica studentilor se va desfasura conform cu prevederile Legii 258 din 2007.
Asa cum spune si legea, practica se desfasoara in temeiul unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.
Nu neglijam faptul ca organizatorul practicii este unitatea sau institutia de invatamant universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative.
Partenerul de practica este o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarea studentului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Asadar, intre societate si unitatea de invatamant din care provine studentul, trebuie sa se incheie un contract-cadru/ conventie, dup caz, in care se fie prevazute minim drepturile si obligatiile partilor si perioada in care practica se va desfasura.
COnform contractului-cadru, intre cele doua societati trebuie intocmit un acord privind stabilirea conditiilor de practica a studentilor.
In situatia in care practica se desfasoara in temeiul contractului – cadru/conventiei incheiat intre organizator si partenerul de practica, unitatea trebuie sa detina copii ale documentelor ce justifica prezenta acestuia in sediul unitatii si la locul de munca respectiv. Si in acest caz, unitatea dvs. are obligatia instruirii studentului din punct de vedere al normelor de securitate si sanatate in munca.
Nu uitati faptul ca la nivelul angajatorului (partenerul de practica) trebuie sa existe:
- Contractul – cadru de colaborare/conventie, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica in care sa fie stabilite conditiile exacte de derulare a practicii, inclusiv precizarea ca studentii respectivi pot desfasura respectivele stagii de practica si pe teritoriul Romaniei, in cadrul societatii dvs;
- Dovada instruirii practicantului privind regulile de securitate si sanatate a muncii in cadrul societatii dvs.;
- Dovada informarii cu privire la continul regulamentului intern;
- Desemnarea unei persoane care sa se ocupa de indrumarea si urmarirea activitatii de practica a elevilor si studentilor;
- Fisa de prezenta;
- Fisa de evaluare a cunostintelor, respectand continutul programei analitice/portofoliului de practica.
Nu uitati esenta! Practica este activitatea desfasurata de elevi si studenti, in conformitate cu planul de invatamant, care are drept scop verificarea aplicabilitatii cunostintelor teoretice insusite de acestia in cadrul programului de instruire.
sursa: PortalCodulMuncii.ro