Editorial, 24.03.2009 - Gabriela Chirazof
Avem o societate cu 64 de salariati. Anul trecut in toamna am negociat si incheiat impreuna cu reprezentantii salariatilor contractul colectiv de munca. Intre timp situatia econonomico-financiara a societatii s-a inrautatit, atat administratia, cat si majoritatea angajatilor intelegand necesitatea restrangerii unor cheltuieli care nu se justifica intr-o perioada de criza. Daca derulam contractul in aceste conditii pana in toamna, riscam sa luam masura concedierii unor salariati pentru a mentine drepturile in cuantumurile prevazute in contract. Ce solutie avem pentru a reduce unele beneficii cuprinse in contractul colectiv de munca la nivel de unitate?
Raspuns : Aveti 3 posibilitati: modificarea, incetarea sau suspendarea contractului colectiv de munca, toate prin acordul intre angajator si cei care ii reprezinta pe salariati, in cazul dumneavoastra, reprezentantii salariatilor.
Astfel, clauzele contractului colectiv de munca pot fi modificate pe parcursul executarii lui ori de cate ori partile convin acest lucru. Modificarile aduse contractului colectiv de munca le veti comunica, in scris, organului la care se pastreaza si vor deveni aplicabile de la data inregistrarii sau la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor.
Contractul colectiv de munca inceteaza:
1. la implinirea termenului sau la terminarea lucrarii pentru care a fost incheiat, daca partile nu convin prelungirea aplicarii acestuia;
2. la data dizolvarii sau lichidarii judiciare a unitatii;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
3. prin acordul partilor.
4. la reorganizarea persoanei juridice, in raport cu modalitatea specifica in care are loc reorganizarea, respectiv:
- daca fuzioneaza mai multe societati, CCM-urile inceteaza;
- daca o societate e absorbita de alta, CCM-ul societatii absorbite inceteaza;
- daca se dizolva total, CCM-ul va inceta;
- daca se dizolva partial, CCM-ul va ramane in vigoare.
Suspendarea contractului colectiv de munca reprezinta o incetare temporara a contractului.
Executarea contractului colectiv de munca sau a unor clauze ale acestuia se suspenda pe durata grevei, daca nu este posibila continuarea activitatii de catre salariatii care nu participa la greva.
De asemenea, aplicarea contractului colectiv de munca poate fi suspendata prin acordul de vointa al partilor. Perioada pentru care hotarati impreuna cu reprezentantii salariatilor suspendarea va face obiect al negocierii cu acestia din urma, la expirarea perioadei contractul colectiv urmand sa isi produca din nou efectele.
Incetarea sau suspendarea contractului colectiv de munca va fi notificata, in termen de 5 zile, organului la care acesta a fost depus pentru inregistrare.
Atentie!
Oricare dintre solutiile pe care le veti lua nu va absolva de obligatia de a acorda minimul legal sau conventional obtinut prin negocierea la ramura din care faceti parte ori, in lipsa, la nivel national.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________