Instrumente de management de succes: Cadranul Prioritatilor Managementul Timpului

managementinstrumente de managementmanagement de succes
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiecare dintre noi dispune de o cantitate limitata de timp, atat pentru problemele de serviciu cat si pentru cele personale, de relaxare si echilibrare a balantei munca-viata personala.

De aceea este important sa cunoastem modul in care ne gandim prioritatile si cum alegem care activitati sa le facem si pe care nu. In functie si de profilul nostru psihologic putem intui daca ne este greu sa refuzam pe cineva, daca nu ne putem opri din sarcini, daca persistam sa le ducem la capat sau, din contra, nu ne deranjeaza daca raman nefacute sau amanate pe alta data.

Una din teoriile drive-rilor de personalitate ne spune ca putem avea o combinatie din unul sau mai multi driveri:

TryHard – tipul care incearca din greu si se straduieste, genul colegului pe care te poti baza, dar cu tendinte de workaholic care le cere mult si colegilor sai, face multe ore suplimentare ca sa termine cat mai multe din sarcinile sale si uneori si ale colegilor.

HurryUp – genul grabit care nu sta o clipa, nu intotdeauna calitatea il preocupa, este mereu intr-o stare pompieristica si e stresat si genereaza stres in jurul sau.

Be Perfect – mai degraba genul perfectionist intalnit in contabilitate sau asigurarea calitatii. In combinatie cu try hard ne da profilul workaholic-ului perfect !

Be Strong – profil de boss, nu-si accepta greselile proprii si nici ale altora, actioneaza in forta si nu asteapta parerile altora legate de prioritatile sale. Greu de influentat si de condus.

Please Others – e gata oricand sa-si schimbe agenda, usor influentat de cei de langa el, nu suporta sa nu fie placut de ceilalti si face totul sa le fie pe plac. Uneori yes man, alteori coleg perfect!

Am prezentat aceste tipuri de personalitati deoarece cunoscandu-va pe voi insiva veti putea mai bine folosi instrumentul urmator si veti intelege de ce anumite activitati va este greu sa le refuzati, iar pe altele le amanati sine die.

Unul dintre cele mai simple, dar eficiente instrumente de management al prioritatilor si implicit al timpului este matricea celor 4 cadrane sau matricea lui Eisenhower.

Sa incercam sa ne listam toate activitatile pe care le avem intr-o agenda sau scrise pe o foaie, daca se poate cu cel putin o seara inainte, ideal ar fi la nivel saptamanal daca le cunoastem in avans.

Dupa ce le avem listate, chiar si in mod amestecat, le putem introduce una cate una in matrice gandindu-ne in ce cadran se incadreaza fiecare.

Primul cadran este cadranul lucrurilor urgente si importante unde, din pacate, daca exista lucruri trebuie sa reactionam imediat sau cat mai repede, deoarece pot avea efecte majore asupra activitatii noastre.

In cadranul doi avem lucrurile importante, dar care pot fi planificate deoarece nu necesita o adresare imediata, amanarea lor fara un termen avand insa consecinte serioase pe termen lung. Sunt asemanatoare aceste probleme celor de sanatate pe care ezitam sa le rezolvam la timp.

Cadranul 3 – cu lucruri urgente, dar mai putin importante. Este cadranul pe care ar fi util sa-l delegam pe cat posibil altor colegi sau subordonati. Impreuna cu cadranul 1 formeaza „coloana pompierului de serviciu”, nu este insa recomandat sa zabovim prea mult in aceasta ipostaza deoarece nu putem construi nimic pe termen lung si ne creste considerabil nivelul de stres si oboseala.

Ultimul cadran, 4,  este un cadran care poate fi aparent eliminat din viata noastra sau cel putin asa ar trebui. Mai putin dacp contine mici lucruri relaxante pe care timpul ni le permite si sunt benefice pentru echilibrarea balantei munca-viata personala.


Daca aveti la indemana puteti folosi uneori o tabla goala si post-it-uri pentru a putea trece din cand in cand anumite activitati dintr-un cadran in altul sau, si mai bine, sa le eliminati.


Sursa: Instrumente de management de succes


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
managementinstrumente de managementmanagement de succes

Data aparitiei: 30 Decembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Instrumente de management de succes: Cadranul Prioritatilor Managementul Timpului Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]