Analizam in randurile urmatoare un caz practic lamuritor, cu privire la plata stimulentului de insertie pentru veniturile din salarii scutite de la plata impozitului pe venit.
In speta de fata se mentioneaza faptul ca angajata realizeaza venituri din salarii ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator, dar care nu sunt impozabile in intelesul impozitului pe venit conform art. 55 alin. 4 lit. l din Codul Fiscal.
Cu ajutorul specialistilor vom stabili daca angajata respectiva poate beneficia de stimulentul de insertie prevazut de OUG 111/2010
privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, pe perioada in care realizeaza veniturile din salarii mentionate mai sus.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Conform legislatiei in vigoare, persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulant de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.
Astfel, ordonanta face trimitere la veniturile supuse impozitului prevazute la art. 3.
Art. 3 stabileste in felul urmator:
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza;
b) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri;
c) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6);
d) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;
f) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole determinat in conditiile legii.
Dupa cum se poate observa la lit. d) sunt stabilite sumele incasate de persoana indreptatita care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile.
Avand in vedere aceste prevederi legislative apreciem ca in situatia expusa persoana in cauza poate beneficia de stimulant de insertie daca si celelalte conditii impuse de lege sunt indeplinite.