In ceea ce priveste diurna in Romania, va precizam inca de la bun inceput ca actul normativ care o reglementeaza in tara este HG 714/2018.
Conform art. 1 din HG 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare, in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
IMPORTANT!
HG 714/2018 se aplica personalului autoritatilor si institutiilor publice si nu in cazul angajatorilor din domeniul privat.
Este demn de mentionat ca in domeniul privat diurna minima se negociaza si nu poate fi mai mica de 20 lei pe zi.
"Poate beneficia de diurna zilnica un asociat unic care nu este angajat si nici nu are angajati, activitatea prestata fiind de servicii curierat? Mentionez ca activitatea sa este si in afara localitatii de domiciliu. Trebuie sa indeplineasca anumite conditii?"
Solutia specialistului Rentrop & Straton:
Diurna este un drept al salariatilor cuvenit pe durata delegarii/detasarii, asa cum se prevede in art. 44 alin. (2) si art. 46 alin. (4) din Codul muncii.
De asemenea, Codul fiscal stabileste tratamentul fiscal al diurnei administratorilor si directorilor in mod similar salariatilor, dar nu stabileste si pentru asociati. Prin urmare, asociatii nu au dreptul la diurna intrucat pentru aceasta categorie de persoane nu este reglementat dreptul la diurna.
Localitatea de domiciliu nu are relevanta in acordarea diurnei.
Astfel, daca asociatul are si calitatea de administrator, va putea sa beneficieze de diurna, insa nu in calitate de asociat, ci in calitate de administrator, cand se deplaseaza in interesul societatii pentru realizarea activitatilor de administare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<