legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Proiect de HG privind aprobare a Planului de actiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030

Mara Dobrin
Mara Dobrin
28 Mai 2025
28 Mai 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
plan de actiune pentru promovarea negocierilor colectivelegea nr. 283/2024contracte colective de munca
Proiect de HG privind aprobare a Planului de actiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care Ministerul Muncii a propus un proiect de Hotarare a Guvernului privind aprobare a Planului de actiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030. Acesta se va afla in dezbatere publica pana pe data de 8 iulie 2025 si are in vedere imbunatatirea conditiilor de munca precum si alinierea salariilor pentru a asigura un nivel decent de trai.

Concret, este vorba despre transpunerea Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European si a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana.

Directiva (UE) 2022/2041 si ce scop are

Asa cum se poate observa si in nota de fundamentare a proiectului, prezentata pe site-ul Ministerului Muncii:

"In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 25.10.2022 a fost publicata Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European si a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. Directiva urmareste sa asigure faptul ca salariile minime sunt stabilite la un nivel adecvat nivelului de trai si ca salariatii au acces la o protectie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau a unor salarii stabilite prin conventii colective, cu instituirea obligatiei tuturor statelor de a promova negocierile colective in favoarea ameliorarii conditiilor de munca ale lucratorilor. Termenul de transpunere in legislatia nationala a Directivei privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana este data de 15 noiembrie 2024

(...)

Intrucat Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligatia crearii unui cadru de conditii favorabile negocierilor colective, prin evitarea impunerii unor constrangeri juridice sau administrative in inregistrarea acordurilor colective, daca rata de acoperire a negocierilor colective in plan national este sub 80%, cum este si cazul Romaniei, statului ii revine suplimentar in transpunerea art. 4 paragraful 2) prevazuta de Directiva (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate in UE, obligatia de a stabili un Plan de actiune de promovare a negocierilor colective, cu masuri suport identificate in consultare sau in acord cu partenerii sociali.

In sedinta din data de 21.06.2024, Guvernul Romaniei a aprobat Proiectul Legii privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European si a Consiliului privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana, proiect transmis Parlamentului Romaniei in vederea adoptarii in regim de urgenta. Astfel, in Plenul Camerei Deputatilor din data de 22.10.2024 a fost adoptata Legea privind modificarea si completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate, promulgata de Presedintele Romaniei in data de 13.11.2024 aceasta fiind publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1139 din 14 noiembrie 2024 si devenind astfel Legea nr. 283/2024. 


...mai multe despre Salariul minim si noile obligatii ale angajatorilor si alte noutati aduse de legea nr. 283/2024 puteti citi AICI.


Acest act normativ reglementeaza, printre altele, cadrul legal necesar pentru asigurarea unui nivel adecvat de stabilire a salariilor minime, cat si faptul ca salariatii au acces la o protectie a salariului, sub forma unui salariu minim legal si a unor conditii decente de munca, stabilite in temeiul unor contracte colective de munca, acorduri colective sau alte acorduri scrise.

Proiectul de act normativ prevede, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, crearea temeiului legal in vederea adoptarii, prin hotarare de Guvern, a Planului de actiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2028. 


Negocierile colective si imbunatatirea conditiilor de trai ale salariatilor


(...)

Prezentul act normativ stabileste directiile prioritare de actiune ale Guvernului pentru sustinerea cresterii progresive a acoperirii negocierilor colective in favoarea imbunatatirii conditiilor de munca si de trai ale salariatilor, masurile de actiune si termenele de implementare, institutiile/autoritatile publice responsabile cu ducerea la indeplinire a masurilor si cerintele de colectare de date pentru punerea in aplicare si monitorizarea masurilor.

Prin modificarile aduse, proiectul de Hotarare de guvern imbunatateste cadrul legislativ al dialogului social, flexibilizeaza si incurajeaza negocierile colective la toate nivelurile prin o mai buna informare a angajatorilor si lucratorilor asupra drepturilor si obligatiilor lor, prin diseminarea pe o scara larga a unor informatii transparente si predictibile in vederea cresterii numarului de contracte colective munca, cu un impact pozitiv asupra numarului de angajati acoperiti de un contract colectiv de munca si implicit, asupra nivelului de trai si a pacii sociale...(...)."

Planul de actiune pentru promovarea negocierilor colective

Daca proiectul de HG va fi aprobat va deveni planul de actiune in vederea transpunerii directivei mai sus mentionate si va reglementa prioritatile aduse de legea nr. 283/2024.

 

STOP!
Ce obligatii aveti conform Legii nr. 367/2022? Stiti sa le gestionati corect?

Va oferim un ghid practic cu informatii la zi, legislatie explicata si modele de formulare pe care le solicita inspectorii ITM! Parcurgeti ghidul si evitati amenzi de pana la 20.000 de lei, detalii AICI <<<


Iata cum va arata textul de lege:

"Hotarare a Guvernului privind aprobare a Planului de actiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 25 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 230 alin. (2), (3), (4) a din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 85 alin. c) al Legii nr. 367/2022 a dialogului social, cu modificarile si completarile
ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1

Se aproba Planul de actiune pentru promovarea negocierilor colective 2025-2030, denumit in continuare Plan de actiune, prevazut in Anexa care face parte integranta din hotarare.

Art. 2

(1) Planul de actiune prevazut la art. 1 stabileste directiile prioritare de actiune ale Guvernului pentru sustinerea cresterii progresive a acoperirii negocierilor colective in favoarea imbunatatirii conditiilor de munca si de trai ale salariatilor, masurile de actiune si termenele de implementare, institutiile/autoritatile publice responsabile cu ducerea la indeplinire a masurilor, precum si modul de colectare a datelor pentru punerea in aplicare si monitorizarea masurilor din plan.
(2) Finantarea masurilor Planului de actiune se realizeaza in limita bugetului institutiilor/autoritatilor publice responsabile.
(3) Procedura de monitorizare a aplicarii Planului de actiune este stabilita la art. 3 si art. 4.

Art. 3

(1) Institutiile/autoritatile publice prevazute la art. 2 alin. (1) actioneaza pentru previzionarea anuala a instrumentelor de realizare a masurilor si colecteaza date conform cerintelor din Plan.
(2) Incepand cu 1 ianuarie 2025, institutiile/autoritatile publice responsabile raporteaza anual Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, instrumentele de realizare a masurilor si datele colectate, conform calendarului prevazut la art. 4.
(3) Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, in consultare cu partenerii sociali, in colectate, conform calendarului prevazut la art. 4.
(3) Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, in consultare cu partenerii sociali, in cadrul comisiei de dialog social, centralizeaza datele raportate in aplicarea alin. (2) si comunica Guvernului si Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, pentru fiecare an de implementare, situatia centralizata a aplicarii Planului de actiune si evolutia negocierilor colective.
(4) Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social analizeaza situatia centralizata a aplicarii Planului de actiune, precum si evolutia negocierilor colective, la solicitarea formulata de comun acord de catre cel putin o confederatie sindicala si una patronala reprezentative la nivel national, pentru ameliorarea masurilor Planului si/sau a datelor colectate, dupa caz si exprima opinii consultative in sprijinul
deciziei Guvernului de revizuire a Planului de actiune.
(5) Planul de actiune este revizuit prin hotarare a Guvernului in conditiile alin. (4) si cel mai tarziu la 5 ani de la adoptare.

Art. 4

Respectarea calendarului procedurii de monitorizare a Planului de actiune este coordonata de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, si are in vedere, anual, incepand cu anul 2025, urmatoarele etape:

a) Pana la sfarsitul lunii martie, institutiile/autoritatile publice responsabile raporteaza, pentru anul in curs, masurile si instrumentele de aducere la indeplinire a Planului de actiune;
b) Semestrial, pana la data de 1 iulie, respectiv 1 decembrie, institutiile/autoritatile publice raporteaza stadiul de punere in aplicare a masurilor raportate si datele colectate aferente;
c) Trimestrial, partenerii sociali sunt consultati in cadrul comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Muncii Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale cu privire la situatia centralizata a datelor din Planul de actiune, in domeniul negocierilor colective.
d) Pana la sfarsitul lunii decembrie, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale elaboreaza si transmite Guvernului situatia anuala centralizata a aplicarii Planului de actiune si evolutia negocierilor colective;
e) In luna ianuarie a anului urmator se convoaca Consiliul National Tripartit in aplicarea art. 3 alin. (4).

Art. 5

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale publica pe site-ul propriu Planul de actiune si il raporteaza Comisiei Europene, cel mai tarziu la 1 octombrie 2025. Orice forma revizuita a Planului de actiune se raporteaza Comisiei Europene, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

PRIM – MINISTRU, interimar

Marian – Catalin PREDOIU"

NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]