Care e procedura de incheiere activitate in regim de telemunca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
08 Februarie 2021
08 Februarie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
incheiere telemuncaincetare activitate regim telemuncalegea 81/2018decizie angajator telemunca
Care e procedura de incheiere activitate in regim de telemunca?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Daca societatea doreste incetarea desfasurarii activitatii in regim de telemunca a unor salariati, care este procedura legala? Se trimite notificare scrisa prealabila sau angajatii respectivi pot fi instiintati printr-un simplu e-mail sau verbal (telefonic) despre modificarea contractului individual de munca printr-un alt act aditional?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Prestarea activitatii in regim de telemunca inceteaza tot astfel cum a fost dispusa. Conform art. 3 alin. (1) din Legea 81/2018 privind telemunca, activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
Astfel, telelemunca se stabieste prin acordul partilor ceea ce inseamna ca prestarea activitatii in regim de telemunca inceteaza tot prin acordul partilor prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca. Angajatorul va instiinta salariatul (prin orce mijloc de instiintare doreste) cu privire la intentia sa de a renunta la prestarea activitatii in regim de telemunca si-i va propune incheierea actului aditional la contractul individual de munca.
 
Prin Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost stabilita o exceptie de la aceasta regula si anume:
 
Art. 17. - Pe durata starii de alerta, angajatorii dispun munca la domiciliu sau in regim de telemunca, acolo unde specificul activitatii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
 
Astfel, pe perioada starii de alerta telemunca poate fi dispusa prin decizia angajatorul. Prin urmare, daca telemunca a fost dispusa prin decizia angajatorului in perioada starii de alerta, prestarea activitatii in regim de telemunca va inceta in aceasta situatie tot prin decizia angajatorului. In acest caz se intocmeste o decizie prin care se dispune incetarea prestarii activitatii in regim de telemunca si se comunica salariatului.
 
Nu exista termene stabilite de lege pentru niciuna dintre situatiile prezentate. In consecinta, termenele si alte conditii ce privesc renuntarea la prestarea activitatii in regim de telemunca se stabilesc de parti cu buna credinta.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]