“Daca societatea doreste incetarea desfasurarii activitatii in regim de telemunca a unor salariati, care este procedura legala? Se trimite notificare scrisa prealabila sau angajatii respectivi pot fi instiintati printr-un simplu e-mail sau verbal (telefonic) despre modificarea contractului individual de munca printr-un alt act aditional?”
Raspunsul specialistului:
Prestarea activitatii in regim de telemunca inceteaza tot astfel cum a fost dispusa. Conform art. 3 alin. (1) din Legea 81/2018 privind telemunca, activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
Astfel, telelemunca se stabieste prin acordul partilor ceea ce inseamna ca prestarea activitatii in regim de telemunca inceteaza tot prin acordul partilor prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca. Angajatorul va instiinta salariatul (prin orce mijloc de instiintare doreste) cu privire la intentia sa de a renunta la prestarea activitatii in regim de telemunca si-i va propune incheierea actului aditional la contractul individual de munca.
Prin Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost stabilita o exceptie de la aceasta regula si anume:
Art. 17. - Pe durata starii de alerta, angajatorii dispun munca la domiciliu sau in regim de telemunca, acolo unde specificul activitatii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
Astfel, pe perioada starii de alerta telemunca poate fi dispusa prin decizia angajatorul. Prin urmare, daca telemunca a fost dispusa prin decizia angajatorului in perioada starii de alerta, prestarea activitatii in regim de telemunca va inceta in aceasta situatie tot prin decizia angajatorului. In acest caz se intocmeste o decizie prin care se dispune incetarea prestarii activitatii in regim de telemunca si se comunica salariatului.
Nu exista termene stabilite de lege pentru niciuna dintre situatiile prezentate. In consecinta, termenele si alte conditii ce privesc renuntarea la prestarea activitatii in regim de telemunca se stabilesc de parti cu buna credinta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<