Incepem prin a va mentiona ca, potrivit legislatiei, fisa tehnica de securitate sau fisa cu date de securitate (FDS) reprezinta un document acceptat la nivel international, in care se specifica informatiile privind pericolelele si riscurile pe care le prezinta o substanta sau un preparat chimic.
Fisa de securitate (FDS) - ce legi va respecta?
Concret, in aceasta fisa se vor preciza si masurile care se vor lua pentru reducerea sau eliminarea riscurilor mentionate mai sus. Practic, fisa de securitate reprezinta "actul de identitate" care trebuie sa insoteasca o substanta sau un preparat chimic.
Fisele tehnice de securitate vor fi realizate tinand cont de prevederile legislative stabilite de Regulamentul (UE) nr. 1907/2006 (REACH) si Regulamentul (UE) nr. 1272/2008 (CLP).
Completare fisei de securitate pentru un produs nou
Pentru a intelege mai bine ce inseamna o fisa de securitate si cum se completeaza, am ales drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalSSM:
"In vederea intocmirii FDS pentru un produs nou, cum ar trebui sa procedam? Exista vreo institutie care ar putea stabili gradul de periculozitate al componentelor utilizate in produsul respectiv? Noi primim FDS pentru fiecare component, doar ca in produsul finit ajunge o cantitate mult prea mica, ar trebui sa luam in calcul 100% ce este trecut in FDS ul fiecarui component din reteta?"
Raspunsul specialistilor:
Completarea unei fise de securitate (FDS) pentru un produs nou este un proces esential in asigurarea respectarii reglementarilor de sanatate si mediu si de informare a utilizatorilor si operatorilor cu privire la caracteristicile chimice ale produsului.
FDS are mai multe sectiuni:
Identificarea produsului:
Identificarea pericolelor:
Compozitia/informatii despre ingredientele componente:
Masuri de prim ajutor:

Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Noua lege a pensiilor Ghid practic

Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Masuri de combatere a incendiilor:
Masuri in caz de pierder accidentale:
Manipularea si stocarea:
Controlul expunerii/protectia personalului:
Masuri de protectie pentru lucratori (echipamente de protectie personala, ventilatie etc.) si limitele de expunere profesionala.
Informatii ecologice:
Recomandari pentru eliminarea produsului si a ambalajelor acestuia in conformitate cu legislatia de mediu.
Informatii despre transport:
Clasificarea produsului pentru transportul international (de exemplu, ADR, ONU etc.), inclusiv cerintele de ambalare.
Informatii suplimentare:
Este important ca FDS sa fie redactata conform regulamentelor specifice in vigoare, precum Regulamentul (UE) nr. 1907/2006 (REACH) si Regulamentul (UE) nr. 1272/2008 (CLP).
IMPORTANT!
Aflati cum sa eliminati complet riscul unui accident de munca si cum sa evitati orice problema care tine de SSM cu ajutorul Ghidului practic de sanatate si securitate in munca, detalii AICI <<<
In sectiunea ”Compozitia/informatii despre ingredientele componente” se vor specifica toate componentele chimice ale produsului, inclusiv concentratiile, limitele de concentratie si compozitia procentuala in greutate. Pentru acoperire, se poate lua in calcul, in totalitate, FDS fiecarui component, dar nu obligatoriu.
Informatii necesare pentru elaborarea, intocmirea fisei cu date de securitate:
Denumirea amestecului
Tipul de utilizare (industrial, consumator, profesional)
Utilizarea produsului (de exemplu vopsea de zidarie)
Compozitia procentuala in greutate
Proprietati fizice si chimice (culoare, miros, aspect si, daca este cazul, valoarea pH-ului, punctul de aprindere, viscozitatea, limitele de explozie etc.)
Metoda de eliminare recomandata
Informatii privind manipularea si depozitarea, date / informatii toxicologice
Exista societati autorizate care ofera consultanta sau elaboreaza FDS la cerere.
Autoritatea principala care reglementeaza si supravegheaza activitatea societatile ce elaboreaza Fise de Securitate a Substantelor (FDS) si, in general, reglementarile legate de substantele chimice, este Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Aceasta monitorizeaza conformitatea cu reglementarile europene si nationale, inclusiv Regulamentul REACH (Registrul, Evaluarea, Autorizarea si Restrictionarea Substantelor Chimice).
Un raspuns oferit in aprilie 2025, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii, securitate si sanatate in munca.