Va informam ca ministrul muncii, Mariana Campeanu, a participat, in perioada 11 - 12 iulie a.c., la reuniunea informala a ministrilor ocuparii si afacerilor sociale din statele membre UE (EPSCO informal), desfasurata la Vilnius, in Lituania, in organizarea Presedintiei Lituaniene a Uniunii Europene.
In prima zi, Presedintia Lituaniana a UE a deschis sesiunea de lucru cu prezentarea unui rezumat al discutiilor avute cu partenerii sociali europeni si cu Platforma Sociala si s-au constituit trei ateliere de lucru simultane, in cadrul carora participantii s-au concentrat asupra promovarii sustenabile a dezvoltarii sociale care, in actualele circumstante economice, trebuie realizata printr-o stransa interactiune intre politicile sociale si economice.
Astfel, primul atelier de lucru, la care a participat si Romania, a avut ca subiect de discutie "Eficienta si eficacitatea investitiilor sociale" - domeniile unde exista cea mai mare nevoie de imbunatatire a eficientei cheltuielilor sociale, modul in care Comisia poate sprijini statele membre in implementarea Pachetului de investitii sociale, schimbul de bune practici intre statele membre si utilizarea mai eficienta a FSE pentru implementarea acestuia.
in interventia sa, ministrul roman al muncii a subliniat importanta investitiilor sociale in special in tari ca Romania, unde gradul de saracie si riscul de excluziune sociala este ridicat, precum si necesitatea evaluarii politicilor sociale pentru a stabili eficienta acestora. De altfel, o concluzie care s-a desprins din interventiile majoritatii participantilor este aceea ca o monitorizarea mai atenta, chiar la nivel de comitete europene, poate conduce la cresterea eficientei politicilor sociale. Mai mult, exista o corelare directa intre cresterea investitiilor sociale si, totodata, a gradului de dezvoltare a economiei si crearea locurilor de munca.
Cel de-al doilea atelier de lucru a fost prezidat de catre ministrul muncii si securitatii sociale din Lituania si a avut ca subiect "Implementarea Aliantei europene pentru ucenicii", iar cel de-al treilea, sub conducerea ministrului francez, a avut ca tema de discutie " Mecanismele de stabilire a salariilor si cresterea economica".
![Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau](https://www.rs.ro/dbimg/product/3233-ghidul-angajatu.png)
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
![Noua lege a pensiilor Ghid practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/3026-noua-lege-a-pen.png)
Noua lege a pensiilor Ghid practic
![Ghidul HR-istului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3225-ghidul-hr-istul.png)
Ghidul HR-istului
In cea de-a doua zi, ministrii s-au reunit in sesiune plenara pentru a prezenta rezultatele atelierelor de lucru din ziua precedenta si pentru a discuta cu privire la modalitatile de consolidare a dimensiunii sociale a Uniunii Economice si Monetare.
Astfel, in contextul cresterii interdependentei intre politicile economice si sociale si avand in vedere ca masurile promovate intr-un stat pot produce efecte si asupra altor state membre, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de o coordonare consolidata in vederea unei mai mari convergente.
Intervenind in cadrul sesiunii plenare, ministrul Campeanu a afirmat ca perspectivele consolidarii Uniunii Economice si Monetare, in actualul context al investitiilor in cresterea economica si crearea de locuri de munca, sunt direct legate de reforme structurale profunde ale sistemelor nationale existente.
De asemenea, Mariana Campeanu a afirmat ca dialogul cu partenerii sociali trebuie sa fie continuu si sistematic la toate nivelurile, impunandu-se o consultare permanenta a reprezentantilor patronatelor si sindicatelor pentru sustinerea procesului de luare a deciziilor, idee care a fost larg sustinuta si de ceilalti ministri prezenti.
In plus, potrivit oficialului roman, o mai buna integrare a Uniunii Economice si Monetare necesita o baza democratica mai puternica si sustinere extinsa in randul cetatenilor, o larga consultare si participare, nu numai la nivel european, ci si national, fiind esentiala in procesul de transformare a acestei viziuni in realitate.
Sursa: Ministerul Muncii