Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor pentru care rezultatele evaluarii de risc la locul de munca indica prezenta agentilor chimici periculosi cu risc pentru sanatate se va realiza pe baza masurilor stabilite de Ministerul Sanatatii Publice.
Supravegherea starii de sanatate, de ale carei rezultate se va tine seama la aplicarea masurilor de prevenire la respectivul loc de munca, se efectueaza acolo unde se indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
1) expunerea lucratorului la agentul chimic periculos este de asa natura incat se poate stabili o legatura intre o boala identificabila sau un efect negativ al expunerii asupra sanatatii si respectiva expunere;
2) exista posibilitatea ca boala sau efectul sa apara in conditiile specifice de la locul de munca al lucratorului;
3) tehnica de investigare prezinta un risc scazut pentru lucratori.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In situatia in care este stabilita o valoare limita biologica tolerabila obligatorie, supravegherea starii de sanatate este o cerinta obligatorie in cazul desfasurarii unei activitati cu respectivul agent chimic periculos. Lucratorii trebuie sa fie informati in legatura cu aceasta cerinta inainte de a li se atribui sarcina care implica riscul de expunere la agentul chimic periculos indicat.
INFO
Valorile limita biologice tolerabile de lucratori se regasesc in anexa nr. 2 la HG nr. 1218/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dosarele medicale cu privire la starea de sanatate si expunere trebuie sa contina concluziile examenului clinic si de specialitate al supravegherii starii de sanatate si al tuturor datelor reprezentative obtinute prin monitorizarea expunerii persoanei respective la agentul chimic periculos.
Dosarele medicale se pastreaza la structura de medicina a muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul. Ele trebuie tinute intr-o forma corespunzatoare care sa permita consultarea lor ulterioara, respectandu-se cerinta confidentialitatii.
Copii ale dosarelor medicale vor fi furnizate, la cerere, autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti. Lucratorul, la randul sau, va avea acces, la cerere, la dosarul medical de sanatate si expunere care il priveste personal.
La schimbarea locului de munca in alta unitate, lucratorului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate la structura de medicina a muncii a unitatii respective.
In cazul in care o intreprindere isi inceteaza activitatea, dosarele medicale de sanatate si expunere sunt puse la dispozitia autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.