CIM cu timp partial. Programul de lucru inegal

Codul munciiCIM tu timp partialprogram de lucru inegal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce masura un angajat cu contract individual de munca cu timp partial de 4 ore poate avea program de lucru inegal? Are acesta posibilitatea ca o zi sa nu se prezinte la locul de munca si in ziua urmatoare sa efectueze 8 ore?

Raspuns:

Potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii , republicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art. 103 din Codul muncii , republicat, defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Durata muncii salariatului cu fractiune de norma se stabileste in raport cu durata muncii saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil, nu a unei zile, astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.

Prin urmare, Codul muncii nu are in vedere raportarea la o durata zilnica de lucru, ci vizeaza calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca, asa incat, teoretic, exista posibilitatea stabilirii unor fractiuni de norme diferentiate pe zile. Asadar, potrivit dispozitiilor Codului muncii nu exista obligativitatea desfasurarii muncii in baza unuI CIM cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, astfel incat apreciem ca nu este inadmisibil.

Desi salariatul angajat cu fractiune de norma poate desfasura activitate zilnic, saptamanal sau lunar, modelul CIM aprobat prin Ordinul MMFPS nr. 1616/2011 nu raspunde intru totul viziunii stabilite de Codul muncii , atunci cand in modelul CIM, la lit. H, pct. 2 prevede mentionarea orelor de lucru pe zi si pe saptamana. De aceea, o solutie pentru situatia in care activitatea nu este desfasurata zilnic este sa se completeze numai orele prestate de salariat pe saptamana, iar la lit. a) sa se precizeze programul de lucru.

Conform art. 105 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele durata muncii si repartizarea programului de lucru. In baza acestei dispozitii legale, in CIM cu timp partial se va inscrie in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru.

Este necesara inscrierea in contractul individual de munca cu timp partial a repartizarii programului de lucru avand in vedere ca durata redusa a muncii este diferita de programul normal de lucru al unitatii.

In concluzie, durata si programul de lucru vor constitui elemente obligatorii ale contractului individual de munca cu timp partial, nefiind suficienta precizarea in contractul individual de munca doar a numarului de ore lucrate pe saptamana. Munca in baza unui CIM cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii, republicat.

Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor. Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiCIM tu timp partialprogram de lucru inegal

Data aparitiei: 29 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CIM cu timp partial. Programul de lucru inegal Nota: 2.83 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]