Informatiile privind stagiile de cotizare realizate de un salariat

carte de muncapensii publicestagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare

O salariata, reangajata recent, refuza din diferite motive sa prezinte cartea de munca desi dupa parerea managerului HR indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta. Ce se poate face in acest caz?

Raspuns:

In concordanta cu prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru calculul stagiului de cotizare realizat de un salariat in sistemul public de pensii pana la data de 1 aprilie 2001 este necesar carnetul de munca al acestuia, iar pentru perioada urmatoare certificarea stagiului se face cu adeverinta eliberata in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Potrivit art. 160 alin. (1) din Legea 263/2010 , certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, se face de CNPP, prin casele teritoriale de pensii, pe masura preluarii datelor din actele doveditoare prevazute la art. 159 alin. (1).

Stagiul de cotizare se comunica asiguratilor, neexistand o astfel de obligatie de comunicare catre angajatori.

Pentru desfasurarea activitatii de preluare din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale aferente si pentru crearea unei arhive electronice prin scanarea carnetelor de munca s-a stabilit obligatia persoanelor fizice si juridice de a preda carnetele de munca catre case teritoriala de pensii pe a carei raza raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) din HG 1768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitie casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

Totodata, art. 9 din acelasi act normativ prevede ca persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.

Conform art. 20 alin. (7) din HG 1768/2005 , termenul-limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatea de scanare a carnetelor de munca este 30 decembrie 2010.

Prin urmare, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) detine informatiile referitoare la stagiile de cotizare realizate de asigurati in sistemul public de pensii, asa incat va sfatuim sa va adresati acestei institutii sau casei teritoriale de pensii din subordinea CNPP.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
carte de muncapensii publicestagiu de cotizare

Data aparitiei: 23 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informatiile privind stagiile de cotizare realizate de un salariat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]