PFA. Indemnizatie crestere copil

PFAindemnizatie crestere copilOUG 111/2010HG 52/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

Ce contributii trebuie sa plateasca un PFA pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil? Ce acte doveditoare privind calitatea solicitantului sunt necesare?


Raspuns:
Concediu crestere copil este reglementat prin OUG 111/2010 si Normele metodologice aprobate prin HG 52/2011.



Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
 
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
 
Asadar, pentru ca persoana fizica autorizata sa beneficieze de  concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului,  este necesar ca PFA sa realizeze venituri in aceasta calitate timp de 12 luni anterior nasterii copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
 
Drepturile reprezentand indemnizatiile pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 2 ani, se acorda pe baza de cerere potrivit modelului prevazut de anexa nr. 1 la HG 52/2010, insotita in mod obligatoriu de copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul si, dupa caz, de actele doveditoare care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute de OUG 111/2010.
 
Actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul se prezinta in copie certificata sau, dupa caz, autentificata pentru conformitate cu originalul si sunt, dupa caz, urmatoarele:
- certificatele de nastere ale copiilor pentru care se solicita indemnizatia (copie si original);
- certificatele de nastere ale celorlalti copii aflati in intretinere nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
- hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incuviintare a adoptiei sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului sau decizia directorului general al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca pentru masura plasamentului in regim de urgenta, sau de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare, in copie sau original
- actul doveditor care atesta calitatea de reprezentant legal al persoanei minore lipsite de capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile, indreptatita sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului, respectiv parinte, tutore, curator, alta persoana desemnata reprezentant legal prin decizia directorului general al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului sau, dupa caz, prin hotarare judecatoreasca (actul de identitate al solicitantului, certificatul de casatorie - in copie si original).
 
Actele doveditorare privind realizarea de venituri, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente sunt dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente.
 
Alte acte doveditoare privind acordarea drepturilor reprezentand indemnizatiile mentionate mai sus sunt, dupa caz, urmatoarele:
 
- declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte firesc nu beneficiaza de indemnizatie sau de stimulent;
- declaratia pe propria raspundere a persoanei indreptatite din care sa reiasa ca se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament unei alte persoane ori unui organism privat autorizat sau serviciu public;
- certificatul de incadrare a copilului intr-un grad de handicap;
- adeverinta eliberata de medicul specialist privind certificarea nasterii inainte de termen;
- alte documente, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, la solicitarea agentiilor teritoriale.
 
Va fi de asemenea solicitat si un extras de cont pe numele solicitantului pentru plata in cont bancar.
 
Precizari cu privire la veniturile luate in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului sunt cuprinse si in anexa nr. 1 la Ordinul ministrul muncii, familiei si protectiei sociale 1474/2011 care abroba instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor aprobate prin HG 52/2011. Astfel, in cuprinsul acestui act normativ se precizeaza ca cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si ai caror copii se nasc in cursul unui an fiscal va fi luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului luna suspendarii activitatii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva. De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 octombrie  2011 si abia pe data de 15 noiembrie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pana la data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana.
 
Astfel, se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberata de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-octombrie 2011), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe cele 10 luni trecut in adeverinta va fi impartit la cele 10 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoana. In cazul persoanelor fizice supuse impozitului pe baza normelor de venit, se va proceda astfel: se va imparti venitul estimat sau realizat la numarul de luni in care au fost realizate, respectiv la douasprezece luni ori pana la data efectiva a suspendarii activitatii.        
 
Astfel, suma TVA ajustata cu semnul minus se transforma in TVA de plata. 
D.p.d.v. contabil, ajustarea taxei se evidentiaza prin formula contabila
 
658                                                        = 4426                                      4.839  lei   
"Alte cheltuieli de exploatare"                "TVA deductibila "
 
 
Inregistrarea contabila si fiscala, dar si raportarea fiscala  a ajustarii sumei TVA deduse la momentul achizitiei studiului topografic se efectueaza in luna in care se decide renuntarea ireversibila la investitia efectuata. In mod similar se procedeaza si cu cheltuiala aferenta care se
 
D.p.d.v. contabil, renuntarea la investitie si scoaterea acesteia din patrimoniul firmei se evidentiaza prin formula contabila
 
658                                                        = 4426                                      20.161  lei   
"Alte cheltuieli de exploatare"                "TVA deductibila "
 
Cheltuiala in suma de 25.000 lei inregistrata in debitul contului 658 este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAindemnizatie crestere copilOUG 111/2010HG 52/2011

Data aparitiei: 01 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PFA. Indemnizatie crestere copil Nota: 3.94 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]