Cerinte de securitate si sanatate in munca privind utilizarea scarilor ca echipamente de munca

sanatatesecuritatea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca angajator, aveti obligatia de a lua masurile necesare pentru ca echipamentele de munca puse la dispozitia lucratorilor dvs. sa poata fi utilizate de catre acestia, fara a le pune in pericol securitatea sau sanatatea.

In situatia in care nu este posibil sa va asigurti ca echipamentele de munca sunt utilizate fara niciun risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor, sunteti obligat sa luati masuri corespunzatoare pentru reducerea riscurilor.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind utilizarea, intretinerea, revizia si repararea periodica a echipamentelor de munca, potrivit art. 39 alin. (9), lit. m) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.

Pentru utilizarea in siguranta a scarilor, ca echipamente de munca, trebuie indeplinite, dupa caz, cel putin urmatoarele cerinte:

Scarile trebuie sa fie amplasate de asa maniera incât sa se asigure stabilitatea lor in timpul utilizarii.

Scarile portabile se sprijina pe un suport stabil, rezistent, de dimensiuni adecvate si imobil, astfel incât treptele sa ramâna in pozitie orizontala.

Scarile suspendate sunt fixate de o maniera sigura si, cu exceptia scarilor din frânghie, in asa fel incât sa nu poata fi deplasate si sa fie evitate orice miscari de balans.

Alunecarea picioarelor scarilor portabile trebuie sa fie impiedicata in timpul utilizarii fie prin fixarea partii superioare sau inferioare a lonjeroanelor, fie prin dispozitive antiderapante sau prin orice alte solutii cu eficacitate echivalenta.

Scarile nu pot sa fie utilizate ca posturi de lucru la inaltime decât in conditiile in care utilizarea altor echipamente de munca mai sigure nu se justifica din cauza nivelului redus de risc si din cauza fie a duratei scurte de utilizare, fie a caracteristicilor existente ale locului de munca respectiv, care nu se pot modifica de catre angajator.

Scarile de acces trebuie sa fie de o lungime suficienta, astfel incât acestea sa se prelungeasca dincolo de nivelul de acces, cu exceptia cazului in care au fost luate alte masuri pentru a se garanta o fixare sigura.

Scarile compuse din mai multe elemente asamblate, cum ar fi scarile articulate sau scarile culisante, trebuie sa fie utilizate de asa maniera incât imobilizarea diferitelor elemente unele in raport de altele sa fie asigurata.

Scarile mobile trebuie sa fie imobilizate inainte de urcarea pe acestea.

Scarile trebuie sa fie utilizate de asa maniera incât sa permita lucratorilor sa dispuna, in orice moment, de o prindere cu mâna si de un sprijin sigur. In special, daca o greutate trebuie transportata manual pe scara, aceasta nu trebuie sa impiedice mentinerea unei prinderi cu mâna sigure.

Lungimea scarii trebuie sa permita lucrul de pe o treapta aflata la o distanta minima de 1 m fata de capatul superior al scarii.

Lucratorii care folosesc scarile trebuie sa poarte incaltaminte corespunzatoare pentru evitarea alunecarii.

Se interzice lucrul de pe primele doua trepte superioare ale scarilor simple sau duble.

Se interzice utilizarea scarilor prelungite prin legare provizorie.

Se interzice utilizarea scarilor care au trepte lipsa sau sunt reparate provizoriu.

Este interzisa executarea de lucrari de pe scarile extensibile. Aceste scari trebuie folosite numai la urcarea-coborârea de pe stalpi (sau similar) .

Este interzis ca pe scara extensibila sa se urce mai mult de un lucrator pentru accesul la si de la locul de munca.

Este interzisa repararea scarilor extensibile de catre utilizatori. Reparatiile trebuie executate numai de catre unitati specializate, de preferinta de catre producatori.

Scarile pe pneuri trebuie utilizate conform instructiunilor producatorilor.

Inainte de ridicare, scarile mecanice pe pneuri, trebuie sa fie verificate si calate pe un teren plan, compact.

Este interzisa utilizarea scarilor mecanice pe pneuri la inaltimea maxima, daca varful scarii nu este rezemat (sprijinit).

Este interzisa deplasarea scarilor pe pneuri, atunci cand pe ele se afla lucratori.

Este interzisa intinderea de conductoare sau ridicarea de greutati cu ajutorul scarilor.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatatesecuritatea in munca

Data aparitiei: 23 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cerinte de securitate si sanatate in munca privind utilizarea scarilor ca echipamente de munca Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]