Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret a anuntat recent ca intentioneaza sa intenteze proces statului roman in situatia in care angajatii din invatamant vor fi obligati sa faca teste Covid-19 pe banii lor.
"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret- federatii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar - avertizeaza Guvernul Romaniei ca va ataca in justitie orice act prin care angajatii din invatamant vor fi obligati sa se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19", se arata in comunicatul celor doua organizatii sindicale, citat de Agerpres.
Potrivit sindicatelor, inainte sa aplice o astfel de masura, prin care sa oblige angajatii din invatamant care nu s-au vaccinat impotriva COVID 19 sa-si plateasca testele, ar trebui sa se tina cont de prevederile Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) stabilesc ca: "Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati".
Totodata, sindicalistii amintesc ca, prin prisma acestui articol, „orice suma pentru asigurarea sanatatii angajatului la locul de munca trebuie asigurata de angajator. In plus, Guvernul si-a asumat, inca din martie 2021, sa vaccineze 70% din populatie, cifra care conducea la imunizarea de masa”.
Sindicatele atrag atentia asupra faptului ca, daca Executivul si-ar fi respectat obiectivul si, prin campaniile publice, determina 70% din populatia Romaniei sa se vaccineze, se ajungea la imunizarea de mas, fara sa aiba loc valul 4 al pandemiei.
"Esecul guvernantilor nu trebuie decontat de angajatii din invatamant. Avand in vedere cele prezentate mai sus si tinand cont ca peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajatii din invatamant s-au vaccinat deja, consideram ca orice act normativ prin care se vrea introducerea testarii cu plata este atat ilegal, cat si imoral", se arata in comunicatul amintit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<