Noua lege a pensiilor: OBLIGATIA de emitere a adeverintei de venit

noua lege a pensiiloradeverinta de vechimeadeverinta de venit
Noua lege a pensiilor: OBLIGATIA de emitere a adeverintei de venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992. Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Dupa cum cunoasteti, exista diferenta de reglementare intre adeverinta de vechime, eliberata de angajator conform art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si adeverinta prin care se pot dovedi veniturile totale lunare, brute sau nete, realizate de o persoana, chiar si inainte de anul 2011 (anul incheierii carnetelor de munca si instituirii obligatiei emiterii adeverintelor de vechime), prevazuta expres de legea pensiilor.

GHID obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi! Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum, DETALII AICI >>>
 
Astfel, daca discutam despre adeverinta de vechime, facem mentiunea ca potrivit prevederilor legale anterior citate,  la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 
Din perspectiva legislatiei pensiilor, respectiv art. 139 alin.(1) si (2) din Legea nr.360/2023, se observa ca la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat.
 
Venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, eliberata pe baza statelor de plata, de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
La alin.(3) al art. 139 din legea precitata se prevede ca, in situatiile sus-prevazute in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca ori sunt dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
 
Din analiza acestor ultime dispozitii legale, se observa ca legiuitorul a instituit un drept in favoarea solicitantului dreptului la pensie, in sensul valorificarii a tuturor veniturilor obtinute in perioada sa activa. Insa, exercitarea acestui drept  este conditionata de existenta adeverintei, astfel ca, in opinia noastra, desi legiuitorul nu a prevazut expres o obligatie in sarcina angajatorului, aceasta rezulta in mod indirect, in caz contrar dreptul solicitantului pensiei fiind lipsit de substanta.
 
Astfel, venitul brut pentru calculul pensiilor se valorifica numai in situatia dovedirii acestora prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la lege, emiterea adeverintei corespunzator modelului mentionat fiind asadar obligatorie pentru angajator.
 
In ceea ce priveste intrarea in vigoare a Legii nr.360/2023, asa cum ati mentionat, potrivit art. 167 aceasta este prevazuta pentru 1.09.2024.
Insa, pana la aceasta data, angajatorul ar trebui sa respecte dispozitiile Legii nr.263/2010 si ale HG nr.257/2011 care prevad o obligatie similara in ceea ce priveste emiterea unei adeverinte care sa cuprinda veniturile asupra carora s-a datorat, retinut si achitat CAS.
 
Avem in vedere ca potrivit art. 113 alin.(6) din Normele metodologice, aprbate prin HG nr.181/2024 se prevede expres ca, in situatia in care nu se prezinta adeverinte de venit intocmite conform anexei nr. 6 la lege, pot fi valorificate la stabilirea punctajelor lunare adeverintele eliberate anterior datei intrarii in vigoare a legii, prin care sunt dovedite salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992 au facut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, daca sunt intocmite conform dispozitiilor legale in vigoare la data eliberarii.
 
Prin urmare, desi la acest moment Legea nr.360/2023 nu este in vigoare, iar dispozitiile acestei legi din perspectiva eliberarii adeverintei prevazuta la anexa nr.6 la lege nu produc la acest moment efecte, angajatorului ii revine totusi obligatia emiterii adeverintei in discutie conform Legii nr.263/2010 si HG nr.257/2011.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noua lege a pensiiloradeverinta de vechimeadeverinta de venit

Data aparitiei: 22 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua lege a pensiilor: OBLIGATIA de emitere a adeverintei de venit Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]