Mai precizam ca salariatul aflat la curs in vederea formarii sale profesionale nu constituie timp de munca, nu este pontat.
Pregatirea profesionala a salariatilor este obligatorie putand fi facuta in modalitatile prevazute de art. 193 Codul muncii.
Citeste mai multe despre formarea profesionala la locul de munca >>>
"Avem un salariat care a facut un curs de calificare si la o luna de la finalizarea cursului si obtinerea diplomei de calificare, intentioneaza sa plece din societate si vrea si diploma. Exista cadrul legal sa achite contravaloarea diplomei de calificare?"
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiilepartilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
IMPORTANT!
Toate aspectele legate de drepturile si obligatiile angajatorului si salariatului se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca anterior formarii profesionale.
Date fiind aceste circumstante, apreciem ca in actul ADITIONAL privind formarea profesionala trebuie mentionat si costul diplomei. In lipsa acestei mentiuni, angajatorul NU poate solicita salariatului sa plateasca diploma intrucat cadrul legal nu exista.
Sursa: PortalCodulMuncii