Senatul a aprobat proiectul de lege privind egalizarea varstei standard de pensionare!

pensiilegea pensiiloregalizare varsta standard pensionarevarste pensionarepensionare anticipata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Senatul a aprobat proiectul de lege prin intermediul caruia se aduc modificari la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in vederea egalizarii varstei standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Aceasta modificare se va concretiza pe etape, cu modificarea anexei nr. 5 privind varsta standar de pensionare, pana in luna ianuarie a anului 2035.

In acest sens, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor creste de la 59 la 60 de ani si stagiul complet se augumenteaza de la 28 la 30 de ani.

De asemenea, varsta de pensionare a barbatilor creste de la 64 de ani la 65 de ani si stagiul complet de cotizare creste de la 33 de ani, la 35 de ani.

Mai mult, legea pensiilor sufera modificari ce vizeaza marirea stagiului minim de cotizare la 15 ani. Si aceasta modificare se va concretiza in mod etapizat, pana in ianuarie 2015.

Astfel, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, va creste de la 13 la 15 ani.


In expunerea de motive se subliniaza urmatoarele: "Egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii.

In cadrul recomandarilor menite sa imbunatateasca performanta economica a Romaniei, Comisia Europeana a constatat ca, desi "pozitia bugetara s-a imbunatatit in Romania, nivelul redus de respectare a obligatiilor fiscale constituie o provocare majora iar sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii reprezinta riscuri medii pe termen lung".

Potrivit recomandarilor Comisiei, Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta."


Mai mult, in expunerea de motive se noteaza: "Statele membre ale Uniunii Europene, intre care si Romania, au derulat reforme in scopul reducerii generozitatii sistemelor publice de pensii, tocmai pentru a evita riscul falimentarii acestora. Varsta de pensionare va continua sa creasca gradual pe termen lung, iar accesul la pensionare anticipata va continua sa fie restrictionat, pe fondul acordarii de stimulente in conditiile prelungirii vietii active."

Iata si consecintele preconizate pana in 2060:

1. scaderea numarului de contribuabili cu 16%.
2. cresterea numarului de pensionari in sistemul public de 15%.
3. cresterea deficitului bugetului asigurarilor de stat cu 12% ( la nivelul anului 2050), daca se vor pastra parametrii de astazi.
4. reducerea cu 59% a beneficiilor medii din sistemul public de pensii.
5. reducerea ratei medii de inlocuire de la 48,9% (in 2010) la 23% (in 2050).
6. cresterea varstei de pensionare la 70 de ani, in vederea asigurarii sustenabilitatii sistemului de pensii, din punct de vedere fiscal.

Proiectul de lege are in vederea cresterea graduala a varstei de pensionare si restrictionarea graduala a accesului la pensionarea anticipata.



NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiilegea pensiiloregalizare varsta standard pensionarevarste pensionarepensionare anticipata

Data aparitiei: 07 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Senatul a aprobat proiectul de lege privind egalizarea varstei standard de pensionare! Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]