Care sunt activitatile care pot expune lucratorii la agenti biologici cu risc pentru sanatate
Care sunt obligatiile dvs. legale daca exista riscul expunerii lucratorilor la agenti biologici?
Odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern nr. 1.092/2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca, dvs., in calitate de angajator, aveti urmatoarele obligatii:
- Sa efectuati evaluarea riscurilor asociate agentilor biologici.
- Daca rezultatele evaluarii releva existenta unui risc pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, trebuie sa luati masuri pentru ca expunerea acestora sa fie eliminata, evitata sau redusa la un nivel suficient de scazut.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- Daca natura activitatii va permite, trebuie sa inlocuiti un agent biologic periculos cu altul care nu este periculos sau este mai putin periculos pentru sanatatea lucratorilor.
- Sa luati masuri de igiena si protectie individuala corespunzatoare pentru lucratorii care desfasoara activitati in care se utilizeaza agenti biologici care prezinta risc pentru sanatate.
- Sa va informati si instruiti lucratorii si/sau pe reprezentantii acestora cu privire la eventualele riscuri pentru sanatate si masurile ce trebuie luate pentru a evita, elimina sau reduce expunerea la agenti biologici.
- Sa asigurati supravegherea medicala a lucratorilor dvs. atat inainte de expunerea profesionala, cat si in continuare, prin controlul medical periodic.
Recomandare
Daca aveti lucratori expusi la agenti biologici, trebuie sa va asigurati ca medicul de medicina a muncii care este responsabil cu supravegherea lor medicala cunoaste bine conditiile de expunere a fiecarui lucrator.
Riscul de expunere profesionala la agenti biologici nu poate fi eliminat sau evitat?
Atunci luati masuri pentru a reduce acest risc:
- limitati numarul de lucratori expusi sau care pot fi expusi;
- concepeti procese de munca si masuri de control tehnic prin care se evita sau se reduce la minimum diseminarea agentilor biologici la locul de munca;
- asigurati protectia colectiva si/sau individuala;
- asigurati masuri de igiena adecvate pentru prevenirea sau reducerea transferului ori diseminarii accidentale a unui agent biologic in afara locului de munca;
- utilizati panouri care semnalizeaza pericolul biologic;
- elaborati planuri care sa fie puse in aplicare in caz de accidente ce implica prezenta agentilor biologici;
- utilizati mijloace, inclusiv recipiente sigure si usor identificabile, ce permit colectarea, depozitarea si eliminarea deseurilor in deplina securitate de catre lucratori;
- asigurati manipularea si transportul fara risc ale agentilor biologici la locul de munca.
Sfat
Fiti cu deosebire atenti la grupurile sensibile la riscuri. Femeile gravide sau care alapteaza nu pot fi obligate sa realizeze activitati cu risc de expunere la agenti biologici precum toxoplasma sau virusul rubeolei.