Cum va protejati lucratorii de infectiile, alergiile sau intoxicatiile ce pot fi provocate de agentii biologici
Pentru orice activitate susceptibila sa prezinte un risc de expunere a lucratorilor la agenti biologici, dvs., in calitate de angajator, trebuie sa asigurati determinarea naturii, nivelului si duratei de expunere, pentru a putea evalua orice risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor si pentru a putea stabili masurile ce trebuie luate ca urmare a acestei evaluari.
DEFINITII
1. Agentii biologici sunt microorganisme, inclusiv microorganismele modificate genetic, culturile celulare si endoparazitii umani, care sunt susceptibile sa provoace infectie, alergie sau intoxicatie.
2. Cultura celulara reprezinta cresterea in vitro a celulelor izolate din organisme multicelulare.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
3. Microorganismul este o entitate microbiologica, celulara sau nu, capabila sa se reproduca sau sa transfere material genetic.
In functie de importanta riscului de infectie pe care il prezinta, agentii biologici sunt clasificati in 4 grupe de risc:
- Grupa 1 – compusa din agenti biologici care nu sunt susceptibili sa provoace o boala la om.
- Grupa 2 – compusa din agenti biologici care pot provoca o boala omului si constituie un pericol pentru lucratori. Propagarea acestor agenti biologici in colectivitate este improbabila. Exista, in general, o profilaxie sau un tratament eficace.
- Grupa 3 – compusa din agenti biologici care pot provoca imbolnaviri grave la om si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot prezenta un risc de propagare in colectivitate, dar exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.
- Grupa 4 – compusa din agenti biologici care pot provoca boli grave omului si constituie un pericol serios pentru lucratori. Acesti agenti biologici pot sa prezinte un risc ridicat de propagare in colectivitate si nu exista in general o profilaxie sau un tratament eficace.
Atentie!
Daca un agent biologic care trebuie evaluat conform conform legislatiei in vigoare nu poate fi clasificat clar in una din cele 4 grupe de risc prezentate mai sus, el trebuie clasificat in grupa cu riscul cel mai ridicat dintre grupele posibile.