Liviu Voinea a declarat recent ca reducerea cotei unice doar pentru cei care au pana in 700-800 de lei pe luna este fezabila si in acelasi timp poate fi neutra bugetar.
Secretarul de stat la Ministerul Finantelor, Liviu Voinea a declarat in legatura cu una dintre masurile propuse de guvern, respectiv scaderea cotei unice, ca reducerea cotei unice in ansamblul ei nu este neutra bugetar.
Dimpotriva, aceasta scadere va avea un impact negativ in buget de 7,3 miliarde de lei, adică 1,2% din PIB. Ar fi un minus de 0,8% din PIB la incasarile din impozitele pe venit si un minus de 0,4% din PIB la impozitele pe profit. In schimb, o cota diferentiata de 8% numai pentru persoane cu venituri mici (undeva in zona salariului minim pe economie) va avea un impact foarte mic, care se va compensa prin cresterea ocuparii fortei de munca din cadrul acestei categorii de venit (intrucat scade riscul angajatorului).
Da, reducerea cotei unice doar pentru cei care au pana in 700-800 de lei pe luna este fezabila si in acelasi timp poate fi neutra bugetar.
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024