Aproximativ 10% din angajatii Uniunii Europene lucreaza in domeniul sanatatii si protectiei sociale, un mare numar dintre acestia desfasurandu-si activitatea in spitale. Aceasta situatie face ca sectorul sanitar sa fie unul dintre cele mai mari sectoare de munca din Europa, acoperind o gama larga de profesiuni diverse. Femeile reprezinta aproximativ 77% din forta de munca a acestui sector.
In conformitate cu datele referitoare la Europa, accidentele din sectorul sanitar sunt cu 34% mai frecvente decat media la nivelul Uniunii Europene. In plus, sectorul sanitar detine locul al doilea in ceea ce priveste incidenta afectiunilor musculoscheletale legate de profesie (AMS), dupa sectorul constructiilor.
Evaluarea riscurilor profesionale si existenta unui sistem de management al sanatatii si securitatii in munca reprezinta elementele esentiale de prevenire si reducere a expunerii angajatilor din sectorul sanitar la riscuri profesionale.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
Evaluarea riscurilor va tine cont de toate grupurile profesionale din sectorul sanitar ce pot fi expuse la riscuri: nu numai personalul medicosanitar, ci si personalul auxiliar din servicii, lucratorii comerciali, precum si o gama larga de specialisti, incluzandu-i pe cei care lucreaza in laboratoare si in sectiile de anestezie