Selectarea codului COR corect pentru incadrarea unui salariat nou

CORCodul munciicontract individual de muncaOUG 144/2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: O clinica radioterapie doreste sa angajeze asistent medical cu specializarea tehnician radiologist, care ar urma sa isi desfasoare activitatea operand aparatura radiologica. Poate fi incadrat acest salariat pe functia - tehnician aparate electromedicale, cod COR 321102? Care sunt documentele necesare (diplome, cursuri, etc) pentru incadrarea in aceasta functie?
 
Raspuns: Orice persoana este angajata intr-o functie/meserie existenta in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, precizandu-se totodata in contractul individual de munca si codul COR corespunzator.
 
Cerintele necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), precum si de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea unor functii. Profesia de asistent medical este reglementata special prin OUG 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.
 
Potrivit art. 2 alin. (2) din OUG 144/2008 profesia de asistent medical se exercita cu titlurile oficiale de calificare de asistent medical/tehnician, conform specializarii prevazute in anexa 3. Iar anexa 3 din OUG 144/2008 prevede ca titluri oficiale de calificare de asistent medical/tehnician sunt:
- asistent medical/tehnician cu studii superioare:
- asistent medical/tehnician cu studii postliceale:
- asistent medical cu studii medii:
- diplome, certificate, titluri sau alte dovezi de calificare in unul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al profesiei de asistent medical in Romania, obtinute sau, dupa caz, recunoscute intr-un stat membru al Uniunii Europene, intr-un stat membru apartinand Spatiului Economic European sau de Confederatia Elvetiana, respectiv atestatul de echivalare emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in cazul dovezilor de calificare dobandite intr-un stat tert si care nu au fost recunoscute de unul dintre statele membre enumerate.
 
Totodata, ocupatia de tehnician aparate electromedicale (cod COR 321102) este inclusa in Grupa de baza 3211 tehnicieni specialisti in echipamente medicale de imagistica si tratament care cuprinde tehnicienii specialisti in echipamente medicale de imagistica si tratament asigura testarea si functionarea echipamentelor radiografice, cu ultrasunete si a altor echipamente medicale de imagistica ce produc imagini ale structurii corpului necesare pentru diagnosticarea si tratarea leziunilor, bolilor si altor deficiente. Acestia pot administra tratamente cu radiatii pacientilor, sub supravegherea unui radiolog sau a altui specialist din domeniul sanatatii.
Grupa de baza 2269 - Specialisti in domeniul sanatatii neclasificati in grupele de baza anterioare. Iar ocupatia de asistent medical (studii superioare)(cod COR 226905) este inclusa in grupa de baza 2269 care cuprinde specialistii din domeniul sanatatii neclasificati in alta parte in subgrupa majora 22 - Specialisti in domeniul sanatatii. Precizam ca subgrupa majora 22 nu cuprinde nici o ocupatie in domeniul radiologiei.
 
Astfel, angajarea se poate realiza intr-o ocupatie/functie pentru care salariatul detine calificarea necesara desfasurarii noii activitati. Calificarea necesara se stabileste potrivit prevederilor Codului ocupatiilor din Romania si a prevederilor OUG 144/2008 care este reglementarea speciala in acest caz.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CORCodul munciicontract individual de muncaOUG 144/2008

Data aparitiei: 25 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Selectarea codului COR corect pentru incadrarea unui salariat nou Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]