Prin Hotararea Guvernului nr. 1169/2011, publicata in M.Of. nr. 873 din 12 decembrie 2011, au fost introduse modificari si completari la cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 355/2007. In lumina modificarilor si completarilor stabilite prin noua reglementare, va prezentam mai jos principalele obligatii ale angajatorului privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Angajatorul are urmatoarele obligatii in ceea ce priveste supravegherea sanatatii lucratorilor:
- Sa se afle in posesia unei evaluari a riscurilor asupra sanatatii lucratorilor.
- Sa actualizeze evaluarea riscurilor de fiecare data cand se produc schimbari care o pot modifica semnificativ.
- Sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
- Sa tina seama de rezultatele supravegherii sanatatii lucratorilor atunci cand sunt luate masuri preventive tehnico-organizatorice la locul de munca.
- Sa informeze lucratorii in legatura cu rezultatele supravegherii sanatatii lor.
- Sa asigure participarea serviciilor de medicina a muncii la realizarea si implementarea programelor de informare, educare si formare profesionala cu privire la sanatatea si securitatea in munca pentru lucratorii la care s-a efectuat supravegherea sanatatii prin examene medicale profilactice.
- Sa pastreze lista locurilor de munca cu riscuri profesionale si fise de aptitudine.
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
DEFINITIE
Supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.