In contextul crizei economice, scaderea ponderii salariului fix in total venituri salariale reprezinta una dintre tendintele actuale in dome niul politicilor salariale.
Aceasta pondere variaza intre 20% si 90%, in functie de tara si de ocupatia angajatilor.
De exemplu, in anumite tari din Centrul Europei, salariile fixe ale managerilor reprezinta aproximativ 20%-25% din veniturile totale, diferenta fiind reprezentata de celelalte trei categorii de venituri (bonusuri variabile, bonusuri fixe, beneficii).
In Germania, salariul fix al unui manager variaza in jurul a 30%-40% din totalul veniturilor obtinute.
In Romania, conform diferitelor cercetari realizate in ultimii ani, ponderea salariului fix se situeaza, in medie, intre 65% si 80% din venitul salarial.
Diferenta este reprezentata de bonusurile variabile dependente de performanta, care ajungeau la nivelul anului 2008 la aproximativ 20%, in timp ce bonusurile fixe reprezentau circa 5%, iar beneficiile aproximativ 10%.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In unele cazuri, bonusurile variabile dependente de performanta acordate managerilor de top din Romania ajungeau si pana la 30% din salariul fix. In aceasta perioada, tot mai multe companii se orienteaza spre scaderea ponderii salariilor fixe din total venituri salariale in favoarea beneficiilor variabile.
Aceasta strategie permite conectarea performantei individuale la evolutia de ansamblu si la performantele firmei.
In viitorul apropiat se asteapta ca ponderea salariului fix in totalul veniturilor angajatilor sa continue tendinta de scadere, ajungandu-se, in anumite cazuri, si la 50% din totalul veniturilor unui angajat, fata de un procent de 75% cat reprezenta la nivelul anului 2004.