Daca va deplasati in alt stat pentru a primi un tratament medical, conform normelor de coordonare, costurile vor fi acoperite de institutia dumneavoastra de asigurari de boala numai daca ati primit in prealabil autorizatia din partea acesteia. In mod normal, decizia de a va acorda sau nu autorizatia este de competenta institutiei dumneavoastra de asigurari de sanatate.
Cu toate acestea, in cazurile in care tratamentul necesar este prevazut de legislatia statului dumneavoastra, dar nu este disponibil in timpul necesar avand in vedere starea dumneavoastra de sanatate, autorizarea nu va poate fi refuzata. In aceste cazuri, institutia competenta trebuie sa emita un document "S2" care sa certifice dreptul dumneavoastra de a primi tratamentul in strainatate. in acest fel, aveti dreptul la prestatiile acordate de statul gazda in numele institutiei dumneavoastra de asigurari de boala. in anumite cazuri, puteti cere si o rambursare suplimentara in statul dumneavoastra de resedinta.
In plus, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca persoanele acoperite de o asigurare de sanatate care nu au autorizarea institutiilor lor nationale competente se pot adresa oricum fondului lor de asigurari sociale pentru a solicita rambursarea costului tratamentului medical in mediu nespitalicesc efectuat in alt stat membru, in functie de nivelul de rambursare aplicat in statul de asigurare.
In cadrul aceleiasi jurisprudente, Curtea a concluzionat ca institutiile de securitate sociala pot refuza acordarea unei autorizatii de tratament spitalicesc in alt stat membru. Cu toate acestea, procedurile administrative de autorizare care duc la aceasta decizie trebuie sa se bazeze pe criterii obiective si nediscriminatorii, cunoscute in prealabil.
Aceste criterii trebuie sa garanteze ca decizia autoritatilor nationale nu este luata in mod arbitrar: procedurile trebuie sa fie accesibile, sa garanteze ca cererile de autorizare sunt tratate in mod obiectiv si intr-un termen rezonabil si permit ca refuzurile sa fie contestate prin proceduri judiciare sau cvasijudiciare. in plus, autoritatile nationale trebuie sa tina cont de toate circumstantele fiecarui caz individual, si anume nu numai de starea de sanatate a pacientului, ci si de antecedentele sale medicale.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
250 Modele Fise de Post