Este obligatorie traducerea CIM si a fisei postului pentru angajatii din strainatate? Ii revine aceasta obligatie angajatorului?
Raspunsul specialistului:
La art. 16 alin. (1) din Codul muncii se prevede: ”Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului”.
Prin urmare, obligatia legala este aceea de a incheia contractul individual de munca in limba romana.
Nu am identificat o prevedere legala expresa prin care angajatorul sa fie obligat sa traduca contractul individual de munca si fisa postului pentru angajatii straini.
In opinia noastra, se prezuma ca toate persoanele care vin in scop de munca in Romania ar trebui sa cunoasca limba romana, cel putin la un nivel la care sa inteleaga notiuni de baza pentru viata de zi cu zi si pentru activitatea profesionala.
In acest sens, spre exemplu, pentru obtinerea de catre angajator a avizului de angajare pentru un lucrator strain (din afara UE), Inspectoratul General pentru Imigrari solicita la dosar si o declaratie referitoare la detinerea de catre angajat a unor cunostinte de limba romana/limba de circulatie internationala.
Insa, din punct de vedere practic, probabil sunt numeroase situatii in care, in fapt, muncitorii straini adusi in Romania, nu au suficiente cunostinte de limba romana si, in acest caz totusi angajatorul ar trebui sa se asigure ca salariatul strain a inteles bine si clar drepturile si obligatiile sale precum si activitatile pe care trebuie sa le desfasoare.
Acest lucru ar putea fi realizat prin punerea la dispozitie a contractului si a fisei postului traduse sau poate prin alte metode prin care sa va asigurati ca angajatul strain a inteles ce drepturi, obligatii si atributii are la locul de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<