Este obligatorie traducerea CIM si a fisei postului pentru angajatii din strainatate? Ii revine aceasta obligatie angajatorului?
Raspunsul specialistului:
La art. 16 alin. (1) din Codul muncii se prevede: ”Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului”.
Prin urmare, obligatia legala este aceea de a incheia contractul individual de munca in limba romana.
Nu am identificat o prevedere legala expresa prin care angajatorul sa fie obligat sa traduca contractul individual de munca si fisa postului pentru angajatii straini.
In opinia noastra, se prezuma ca toate persoanele care vin in scop de munca in Romania ar trebui sa cunoasca limba romana, cel putin la un nivel la care sa inteleaga notiuni de baza pentru viata de zi cu zi si pentru activitatea profesionala.
In acest sens, spre exemplu, pentru obtinerea de catre angajator a avizului de angajare pentru un lucrator strain (din afara UE), Inspectoratul General pentru Imigrari solicita la dosar si o declaratie referitoare la detinerea de catre angajat a unor cunostinte de limba romana/limba de circulatie internationala.
Insa, din punct de vedere practic, probabil sunt numeroase situatii in care, in fapt, muncitorii straini adusi in Romania, nu au suficiente cunostinte de limba romana si, in acest caz totusi angajatorul ar trebui sa se asigure ca salariatul strain a inteles bine si clar drepturile si obligatiile sale precum si activitatile pe care trebuie sa le desfasoare.
Acest lucru ar putea fi realizat prin punerea la dispozitie a contractului si a fisei postului traduse sau poate prin alte metode prin care sa va asigurati ca angajatul strain a inteles ce drepturi, obligatii si atributii are la locul de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<