Valabil la 22.08.2011
Cum poate proceda o societate in cazul in care unul dintre administratorii companiei sufera un accident, recuperarea se face pe o perioada mai lunga de timp, insa nu este eliberat niciun certificat medical? In prezent, acelasi salariat doreste sa intre in concediu medical. Cum poate dovedi acesta ca se afla in concediu medical si in ceea ce priveste perioada anterioara? Ce responsabilitate are societatea in aceasta situatie?
Trebuie retinut ca orice concediu pentru incapacitate temporara de munca se acorda pentru afectiuni medicale, motivul acordarii fiind afectiunea de care sufera persoana asigurata. Modalitatea de acordare a concediilor medicale este reglementata de legiuitor prin norme imperative.
Asiguratii beneficiaza de concedii si de indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul aflat in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, sau cu autorizatie de libera practica valabila si care incheie o conventie in acest sens cu casele de asigurari de sanatate.
Acordarea certificatelor de concediu medical se realizeaza in conditiile stabilite de Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin ordinul comun OMS si OPCNAS 60/32/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical. In situatia imposibilitatii prezentarii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai in cazul certificatelor de concediu medical «initial».
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile.
e) in caz de carantina.
Conform art. 47 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, astfel cum a fost abrobata cu modificari si completari de 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie contraventie eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare, sanctionata potrivit art. 48 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.
In consecinta, certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala. Aceasta este regula, iar exceptiile cand se pot elibera certificate de concediu medical la o data ulterioara sunt prevazute in mod expres de legiuitor, neputandu-se extinde deci la alte situatii decat cele specificate de lege. In aceste cazuri de exceptie certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara numai pentru luna in curs sau luna anterioara.