LEGEA nr. 23 din 12 martie 2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2020 privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 254 din 12 martie 2021.
ARTICOL UNIC
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120 din 22 iulie 2020 privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 658 din 24 iulie 2020.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
LAURENTIU-DAN LEOREANU
PRESEDINTELE SENATULUI
ANCA DANA DRAGU
Bucuresti, 12 martie 2021.
Nr. 23.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 120 din 22 iulie 2020
privind instituirea unor masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2
EMITENT
GUVERNUL ROMANIEI
Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 24 iulie 2020
Avand in vedere faptul ca, pe termen scurt, provocarea cea mai importanta ramane combaterea si limitarea efectelor crizei COVID-19 asupra sanatatii si economiei, fapt care impune adoptarea unor masuri economice de redresare si de crestere a increderii populatiei,
intrucat in perioada starii de urgenta si a starii de alerta au fost adoptate masuri in acord cu schimbarile inregistrate pe piata muncii astfel incat impactul negativ asupra acesteia sa fie cat mai redus,
luand in considerare necesitatea protectiei sociale a salariatilor angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a efectelor raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2,
tinand cont de faptul ca se mentin in continuare regulile de distantare fizica, inclusiv la locul de munca,
luand in considerare faptul ca adoptarea de masuri de sprijin are in vedere consolidarea pietei muncii, concomitent cu prevenirea cresterii ratei somajului la nivel national, precum si asigurarea unei surse de venit salariatilor, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2,
tinand cont de faptul ca neadoptarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional, ar putea contribui la cresterea somajului la nivel national, la riscul de excluziune sociala, precum si la amplificarea decalajului socioeconomic dintre persoanele a caror activitate a fost afectata direct de epidemia SARS-CoV-2 si restul populatiei,
aceste elemente vizeaza un interes public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata si impune adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
ARTICOL UNIC
(1) Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare, salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti beneficiaza de acordarea indemnizatiei prevazute la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se calculeaza pentru numarul de zile in care activitatea a fost suspendata.
(3) Masura prevazuta la alin. (1) se aplica pe toata perioada in care activitatea este suspendata, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021.
(la 07-12-2020, Alineatul (3) din ARTICOLUL UNIC a fost modificat de Articolul II din ORDONANTA DE URGENTA nr. 211 din 4 decembrie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1189 din 07 decembrie 2020 )
(4) De masura prevazuta la alin. (1) nu beneficiaza salariatii aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.
(5) Regimul fiscal aplicabil indemnizatiilor prevazute la alin. (1) este cel reglementat la art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, si la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<