Concediu medical fara STAGIU de cotizare. Cum se va proceda daca angajatorul doreste sa plateasca CM?

incapacitate temporara de muncacm fara stagiu de cotizareconcediu medical stagiu minim de cotizare 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:

A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;

B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:

a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului sau a pensionarii acestuia;



"O angajata din 04.06.2018 prezinta certificat medical cod indemnizatie 01 pentru 2 zile. Poate plati societatea acest concediu medical avand in vedere ca nu are stagiul de cotizare de 6 luni in ultimele 12? Cum este trecuta la serviciu in aceste 2 zile?"



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:


Daca salariatului i se elibereaza certificat de concediu medical dar nu are stagiu de cotizare, absenta acestuia nu poate fi considerata nemotivata intrucat aceasta absenta este motivata de boala salariatului, boala ce a fost stabilita de medic. Prin urmare, incapacitatea temporara de munca este constatata de medic dar salariatul nu poate beneficia de concediu medical intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege. Rezulta ca absenta salariatului este motivata iar in pontaj salariatul va fi pontat absent motivat.


ATENTIE!

In formularul 112 se inregistrează ore suspendate. Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", randul 5 „Ore lucrate efectiv in luna" - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna.

 Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate pentru incapacitate temporara de muncasi plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).

In aceleasi instructiuni se mentioneaza ca randul 6 „Ore suspendate in luna" - se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, suportata de angajator din fondul de salarii.

Intrucat salariatul nu presteaza activitate si nu primeste salariu, orele respective sunt suspendate in formularul 112. Suspendarea in baza unui certificat medical nu se inregistreaza in REVISAL.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incapacitate temporara de muncacm fara stagiu de cotizareconcediu medical stagiu minim de cotizare 2018

Data aparitiei: 15 Octombrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical fara STAGIU de cotizare. Cum se va proceda daca angajatorul doreste sa plateasca CM? Nota: 3.56 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]