A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a salariatului sau a pensionarii acestuia;
"O angajata din 04.06.2018 prezinta certificat medical cod indemnizatie 01 pentru 2 zile. Poate plati societatea acest concediu medical avand in vedere ca nu are stagiul de cotizare de 6 luni in ultimele 12? Cum este trecuta la serviciu in aceste 2 zile?"
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Daca salariatului i se elibereaza certificat de concediu medical dar nu are stagiu de cotizare, absenta acestuia nu poate fi considerata nemotivata intrucat aceasta absenta este motivata de boala salariatului, boala ce a fost stabilita de medic. Prin urmare, incapacitatea temporara de munca este constatata de medic dar salariatul nu poate beneficia de concediu medical intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de lege. Rezulta ca absenta salariatului este motivata iar in pontaj salariatul va fi pontat absent motivat.
ATENTIE!
In formularul 112 se inregistrează ore suspendate. Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", randul 5 „Ore lucrate efectiv in luna" - se completeaza cu numarul de ore efectiv lucrate in luna.
Pentru persoana care are raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice suspendate pentru incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata (orele din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate pentru incapacitate temporara de muncasi plata indemnizatiei se suporta de angajator din fondul de salarii si sunt considerate ore efectiv lucrate).
In aceleasi instructiuni se mentioneaza ca randul 6 „Ore suspendate in luna" - se completeaza cu numarul de ore din programul de lucru in care raporturile de munca sau de serviciu ori raporturile juridice sunt suspendate, conform legii, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, suportata de angajator din fondul de salarii.
Intrucat salariatul nu presteaza activitate si nu primeste salariu, orele respective sunt suspendate in formularul 112. Suspendarea in baza unui certificat medical nu se inregistreaza in REVISAL.
Sursa: PortalCodulMuncii