Afectiunile capatate de angajati datorita conditiilor nepotrivite de la locul de munca ii obliga pe angajatori la plata unor amenzi destul de usturatoare. Printre cele mai des intalnite sunt afectiunile dorsolombare care constituie o problema de sanatate de natura profesionala care implica niste cheltuieli semnificative din partea angajatorului. Societatile pot preveni insa acest probleme daca respecta intocmai cerintele minime de securitate si sanatate pentru manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori.
In concret, prin manipularea manuala a maselor se intelege orice tip de transport sau sustinere a unei mase de catre unul ori mai multi lucratori, inclusiv ridicarea, asezarea, impingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase, care, din cauza caracteristicilor ei sau conditiilor ergonomice necorespunzatoare, prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare.
Principalele cauze de natura profesionala ale afectiunilor dorsolombare constau in: ridicarea si manipularea de obiecte prea mari si/sau prea grele, dificultatea manuirii si prinderii obiectelor sau instabilitatea acestora, pozitiile de munca vicioase, precum aplecarea sau rasucirea trunchiului, efortul fizic intens si/sau prelungit, caracteristicile improprii ale mediului de munca: spatiu liber insuficient, denivelari ale solului, temperatura sau umiditate necorespunzatoare etc., precum si in perioadele insuficiente de repaus si recuperare fizica.
Angajatorul poate astfel sa suporte efectele acestor incalcari ale cerintelor de securitate si sanatate. Astfel, compania se poate confrunta cu scaderea productivitatii muncii ca urmare a traumatismelor coloanei vertebrale, absenteismul pe probleme medicale, rata mare a recurentei afectiunilor dorsolombare: o data traumatizata, coloana devine sensibila si probabilitatea de revenire a bolii este mult mai mare daca nu sunt eliminati factorii de risc.
Cei mai expusi acestor afectiuni dorsolombare sunt lucratorii din constructii, dulgherii, lucratorii din agricultura, asistentele medicale si infirmierele.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Masurile de prevenire care pot fi luate de angajator pot fi masuri la nivelul locului de munca (adaptarea muncii la persoana, in special prin proiectarea locurilor de munca, alegerea echipamentelor de munca si a metodelor de lucru corespunzatoare; adaptarea la progresul tehnic; abordarea ergonomica a organizarii locurilor de munca, imbunatatirea organizarii muncii; informarea si instruirea lucratorilor;) sau masuri de ordin medical (supravegherea starii de sanatate a lucratorilor prin controalele medicale periodice; tratamente medicale si de readaptare a lucratorilor care sufera de afectiuni dorsolombare).
Cand se cunosc aceste date, lucratorii vor fi informati cu privire la greutatea maselor ce urmeaza a fi manipulate si la centrul de greutate sau partea cea mai grea a masei, atunci cand aceasta este manipulata excentric.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, potrivit art. 39 alin. (9) lit. i) din Legea 319/2006.