Studiu de caz: Angajatorii platesc amenzi de pana la 10.000 lei pentru afectiunile dorsolombare ale salariatilor

afectiuni dorsolombareriscuri de muncaangajatormasuri de sanatate si siguranta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afectiunile capatate de angajati datorita conditiilor nepotrivite de la locul de munca ii obliga pe angajatori la plata unor amenzi destul de usturatoare. Printre cele mai des intalnite sunt afectiunile dorsolombare care constituie o problema de sanatate de natura profesionala care implica niste cheltuieli semnificative din partea angajatorului. Societatile pot preveni insa acest probleme daca respecta intocmai cerintele minime de securitate si sanatate pentru manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori.

In concret, prin manipularea manuala a maselor se intelege orice tip de transport sau sustinere a unei mase de catre unul ori mai multi lucratori, inclusiv ridicarea, asezarea, impingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea unei mase, care, din cauza caracteristicilor ei sau conditiilor ergonomice necorespunzatoare, prezinta riscuri pentru lucratori, in special de afectiuni dorsolombare.

Principalele cauze de natura profesionala ale afectiunilor dorsolombare constau in: ridicarea si manipularea de obiecte prea mari si/sau prea grele, dificultatea manuirii si prinderii obiectelor sau instabilitatea acestora, pozitiile de munca vicioase, precum aplecarea sau rasucirea trunchiului, efortul fizic intens si/sau prelungit, caracteristicile improprii ale mediului de munca: spatiu liber insuficient, denivelari ale solului, temperatura sau umiditate necorespunzatoare etc., precum si in perioadele insuficiente de repaus si recuperare fizica.

Angajatorul poate astfel sa suporte efectele acestor incalcari ale cerintelor de securitate si sanatate. Astfel, compania se poate confrunta cu scaderea productivitatii muncii ca urmare a traumatismelor coloanei vertebrale, absenteismul pe probleme medicale, rata mare a recurentei afectiunilor dorsolombare: o data traumatizata, coloana devine sensibila si probabilitatea de revenire a bolii este mult mai mare daca nu sunt eliminati factorii de risc.

Cei mai expusi acestor afectiuni dorsolombare sunt lucratorii din constructii, dulgherii, lucratorii din agricultura, asistentele medicale si infirmierele.

Masurile de prevenire care pot fi luate de angajator pot fi masuri la nivelul locului de munca (adaptarea muncii la persoana, in special prin proiectarea locurilor de munca, alegerea echipamentelor de munca si a metodelor de lucru corespunzatoare; adaptarea la progresul tehnic; abordarea ergonomica a organizarii locurilor de munca, imbunatatirea organizarii muncii; informarea si instruirea lucratorilor;) sau masuri de ordin medical (supravegherea starii de sanatate a lucratorilor prin controalele medicale periodice; tratamente medicale si de readaptare a lucratorilor care sufera de afectiuni dorsolombare).

Cand se cunosc aceste date, lucratorii vor fi informati cu privire la greutatea maselor ce urmeaza a fi manipulate si la centrul de greutate sau partea cea mai grea a masei, atunci cand aceasta este manipulata excentric.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind manipularea manuala a maselor care prezinta riscuri pentru lucratori, potrivit art. 39 alin. (9) lit. i) din Legea 319/2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
afectiuni dorsolombareriscuri de muncaangajatormasuri de sanatate si siguranta

Data aparitiei: 09 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Angajatorii platesc amenzi de pana la 10.000 lei pentru afectiunile dorsolombare ale salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]