Secretul bancar nu mai ramane... secret?

13 Iulie 2011
13 Iulie 2011
secret bancarANAFvenituri nedeclaraterisc minimcontribuabili
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noile masuri de evaluare a veniturilor nedeclarate pe care doreste sa le impuna ANAF au in vedere stabilirea gradului de risc al contribuabililor persoane fizice prin masurarea diferentei dintre banii din conturi si cheltuielile facute. Dispozitiile au dus insa imediat la reactii din partea bancilor care nu sunt de acord cu aceste reglementari, considerand ca se incalca legea secretului bancar.

Potrivit modificarilor avute in vedere, Autoritatea Nationala pentru Admininstrare Fiscala (ANAF) va putea solicita date personale in ceea ce priveste conturile din banci ale oricarei persoane fizice.

Printre nemultumiti se afla si cei din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, surse anonime din cadrul acestei asociatii sustinand ca ar fi trebuit anuntati inainte de efectuarea acestor modificari, deoarece prevederile ii afecteaza in mod direct. S-a discutat in continuare si despre faptul ca aceasta lege fie  desfiinteaza legea secretului bancar, fie ofera ANAF putere de instanta judecatoreasca. Bancile privesc astfel noile reglementari ca pe un abuz, considerand ca ar trebui sa existe o decizie judecatoreasca prin care banca sa fie obligata sa ofere date asupra conturilor unei anumite persoane fizice.

In prezent, bancile sunt obligate sa furnizeze informatii cu privire la conturile clientilor numai in cazul in care li se cere acest lucru de catre o instanta judecatoreasca, de catre Politie sau de catre un organ de control al statului care detine o decizie emisa de instanta de judecata.

Asa cum prevede proiectul de lege, ANAF se va folosi atat de informatiile pe care le detine deja, dar va accesa si bazele de date ale "autoritatilor publice si altor entitati, necesare determinarii riscului de nedeclarare a veniturilor impozabile", acces care se va face prin incheierea de protocoale sau acorduri de colaborare si schimb cu autoritatile care detin datele respective.

Alte prevederi mentioneaza ca "formalizarea datelor in structura necesara analizei se efectueaza asupra grupurilor masive de date, existente in bazele de date proprii ale organelor fiscale sau descarcate din bazele de date ale altor autoritati publice, interne si externe, la care Agentia Nationala de Administrare Fiscala are acces".

In concret, metoda de gestionare a riscurilor va avea la baza procesarea si elaborarea listei persoanelor care depasesc riscul minim, iar in cazul in care vor fi identificate in aceasta lista persoane care au calitatea de sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al III-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<

ARTICOLE SIMILARE

Secretul bancar nu mai ramane... secret?

Mai multe articole despre secret bancar

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]