Secretul bancar nu mai ramane... secret?

secret bancarANAFvenituri nedeclaraterisc minimcontribuabili
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noile masuri de evaluare a veniturilor nedeclarate pe care doreste sa le impuna ANAF au in vedere stabilirea gradului de risc al contribuabililor persoane fizice prin masurarea diferentei dintre banii din conturi si cheltuielile facute. Dispozitiile au dus insa imediat la reactii din partea bancilor care nu sunt de acord cu aceste reglementari, considerand ca se incalca legea secretului bancar.

Potrivit modificarilor avute in vedere, Autoritatea Nationala pentru Admininstrare Fiscala (ANAF) va putea solicita date personale in ceea ce priveste conturile din banci ale oricarei persoane fizice.

Printre nemultumiti se afla si cei din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, surse anonime din cadrul acestei asociatii sustinand ca ar fi trebuit anuntati inainte de efectuarea acestor modificari, deoarece prevederile ii afecteaza in mod direct. S-a discutat in continuare si despre faptul ca aceasta lege fie  desfiinteaza legea secretului bancar, fie ofera ANAF putere de instanta judecatoreasca. Bancile privesc astfel noile reglementari ca pe un abuz, considerand ca ar trebui sa existe o decizie judecatoreasca prin care banca sa fie obligata sa ofere date asupra conturilor unei anumite persoane fizice.

In prezent, bancile sunt obligate sa furnizeze informatii cu privire la conturile clientilor numai in cazul in care li se cere acest lucru de catre o instanta judecatoreasca, de catre Politie sau de catre un organ de control al statului care detine o decizie emisa de instanta de judecata.

Asa cum prevede proiectul de lege, ANAF se va folosi atat de informatiile pe care le detine deja, dar va accesa si bazele de date ale "autoritatilor publice si altor entitati, necesare determinarii riscului de nedeclarare a veniturilor impozabile", acces care se va face prin incheierea de protocoale sau acorduri de colaborare si schimb cu autoritatile care detin datele respective.

Alte prevederi mentioneaza ca "formalizarea datelor in structura necesara analizei se efectueaza asupra grupurilor masive de date, existente in bazele de date proprii ale organelor fiscale sau descarcate din bazele de date ale altor autoritati publice, interne si externe, la care Agentia Nationala de Administrare Fiscala are acces".

In concret, metoda de gestionare a riscurilor va avea la baza procesarea si elaborarea listei persoanelor care depasesc riscul minim, iar in cazul in care vor fi identificate in aceasta lista persoane care au calitatea de sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al III-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
secret bancarANAFvenituri nedeclaraterisc minimcontribuabili

Data aparitiei: 13 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Secretul bancar nu mai ramane... secret? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Secretul bancar nu mai ramane... secret?

Mai multe articole despre secret bancar
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]