Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate are in prezent un deficit de cel putin 2,5 - 3 miliarde de lei, frauda din sistem fiind de aproximativ 400 de milioane de euro pe an, a declarat presedintele CNAS, Lucian Duta, intr-un unui interviu acordat agentiei MEDIAFAX.
Lucian Duta a vorbit, in interviul acordat agentiei MEDIAFAX, despre subfinantarea sistemului, problema cea mai grava existenta la nivelul sistemului sanitar, care in cifre ajunge la cel putin 2,5 - 3 miliarde de lei, aproximativ 750 de milioane de euro.
Presedintele CNAS a facut referire la sistemul ermetic existent si la coruptia din sanatate, atat pe palierul creat de relatia dintre furnizorii de medicamente si medicii prescriptori, cat si pe cel generat la nivelul spitalelor, prin internari false si raportari conform recomandarilor firmelor de management, care ii invata pe sefii de spital, din punct de vedere tehnic, cum sa "fenteze" sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Lucian Duta a sustinut ca, teoretic, nivelul coruptiei pe fondurile CNAS este, cel putin teoretic, de aproximativ 15%-20%, frauda putand ajunge pana la 400 de milioane de euro pe an.
Referendu-se la relatia tensionata din ultimele zile cu medicii de familie, Lucian Duta a spus ca acestia doresc, in fapt, o majorare a finantarii cu 30%, situatia care, desi justificata, este imorala in conditiile reducerilor salariale la nivelul altor structuri sau institutii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Presedintele CNAS a mai vorbit in interviu si despre medicii care opteaza sa munceasca in strainatate, in principal doctori tineri, el afirmand ca motivele acestora sunt legate de imposibilitatea de a patrunde intr-un sistem ermetic in care nu competenta este criteriul de selectie, dar si despre conditiile de lucru care in unele situatii pot pune in pericol viata pacientului.