Angajatii BCR nu mai au contract colectiv de munca

04 Martie 2011
04 Martie 2011
BCRFederatia Sindicatelor Indepedenteangajaticontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refuzul angajatorului de a solutiona revendicarile salariatilor va declansa conflicul de interese in Banca Comerciala Romana, a declarat Ciprian Ionescu, presedinte al Federatiei Sindicatelor Independente din BCR.
 
Liderul sindical sustine ca negocierile reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Indepedente din Banca Comerciala Romana cu patronatul privind contractul colectiv de munca au esuat, desi salariatii s-au aratat flexibili si au acceptat sa reduca din revendicari, angajatorul refuza solutionarea oricarei revendicari.
 
De vineri, 4 martie, salariatii BCR nu mai au contract colectiv de munca, iar Federatia Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana a anuntat conducerea BCR, potrivit dispozitiilor legale, ca exista toate premisele declansarii conflictului de interese la nivelul unitatii. In acest moment, angajatorul ramane singurul responsabil pentru esuarea negocierilor purtate timp de peste 30 de zile, dar si pentru declansarea conflictului de interese la nivelul Bancii Comerciale Romane.
 
Liderul sindical sustine ca, in acest proces de negociere, salariatii sunt singurii care au dat dovada de intelegere si flexibilitate. In consecinta, ei nu pot fi acuzati si considerati raspunzatori pentru acest esec al negocierilor si lipsa unui Contract colectiv de munca la nivelul BCR.
 
Revendicarile salariatilor referitoare la bonusurile care sunt legate in mod direct de performanta bancii, indexarea salariilor cu 50% din indicele de inflatie comunicat de INS si majorarea salariilor de baza individuale brute cu 2% solicitata pentru anul 2011, toate suspendate si neacordate in ultimii doi ani, au ramas nesolutionate si vor constitui obiectul conflictului de interese.
 
Daca angajatorul nu va solutiona in mod favorabil revendicarile, sindicalistii vor parcurge, in saptamana 7-11 martie 2011, etapa obligatorie a concilierii asigurata de reprezentantul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, urmand ca, in functie de rezultatul acestei concilieri, sa stabileasca etapele urmatoare.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]