Includem aici conditiile de munca vatamatoare, grele sau periculoase.
Reglementarea – destul de concisa – este cuprinsa in Legea 31/1991 (M. Of. 64 din 27 martie 1991), care, in esenta, arata ca salariatii care desfasoara efectiv si permanent activitatea in locuri de munca cu conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - beneficiaza de reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi, in anumite conditii.
Criteriile de reducere a timpului de munca t in de:
a) natura factorilor nocivi - fizici, chimici sau biologici - si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;
d) existenta unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, in conditii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibratii;
e) existenta unor conditii de munca ce implica o solicitare nervoasa deosebita, atentie foarte incordata si multilaterala sau concentrarea intensa si ritm de lucru intens;
f) existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, determinata de un risc de accidentare sau de imbolnavire;
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
g) structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca;
h) alte conditii de munca vatamatoare, grele sau periculoase, care pot duce la uzura prematura a organismului.
Cine determina conditiile deosebite?
Existenta conditiilor deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - la locurile de munca se stabileste, de Inspectoratele de munca, conform urmatoarelor reguli:
a) pentru fiecare unitate in parte (asadar nu pe grupuri de unitati)
b) pe baza determinarilor efectuate de catre personalul incadrat in unitatile specializate ale Ministerului Sanatatii din care rezulta depasirea limitelor prevazute de normele nationale de sanatate si securitate a muncii.
c) cu ocazia efectuarii determinarilor Inspectoratele de munca vor verifica daca la data efectuarii determinarilor s-au aplicat toate masurile pentru normalizarea conditiilor de munca si daca instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.
O precizare necesara: sintagma “conditii deosebite”, definita de art. 1 alin. 1 din Legea 31/1991, se suprapune doar partial sintagmei similare din Legea pensiilor nr. 19/2000, art. 19 alin. 1 (“ acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc. Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se stabilesc prin hotarare a Guvernului” ; a se vedea in acest sens HG nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite (M. Of. nr. 169 din 9 martie 2007)
Cele mentionate mai sus se aplica si:
a) personalului de intretinere, reparatii si constructii
b) categoriilor de salariati care lucreaza intregul program de lucru in aceleasi conditii cu beneficiarii duratei reduse a timpului de munca.
Atentie!
Indiferent de categoria de salariati care beneficiaza de reducerea timpului de munca pentru conditii deosebite, reducerea nu afecteaza salariul si vechimea in munca.
Jurist si economist
Consultant in afaceri