Ordinul nr. 665/2021 al ministrului muncii si protectiei sociale privind aprobarea instructiunilor pentru acordarea unitara a stimulentului de risc prevazut de art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 757 din 4 august 2021.
Articolul 1 – (1) Stimulentul de risc prevazut la art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspandirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 82/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda pentru angajatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru angajatii centrelor rezidentiale destinate altor categorii vulnerabile, ale furnizorilor publici si privati, prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Stimulentul de risc se acorda personalului prevazut la alin. (1) izolat preventiv la locul de munca pe perioada starii de urgenta, in baza prevederilor Ordonantei militare nr. 8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, cu modificarile ulterioare.
(3) Stimulentul de risc se plateste numai pentru perioada de izolare preventiva la locul de munca din perioada starii de urgenta.
(4) In situatia in care perioada de izolare preventiva la locul de munca este mai mica decat perioada de 14 zile prevazuta de Ordonanta militara nr. 8/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, cu modificarile ulterioare, atunci stimulentul de risc se acorda proportional cu numarul de zile efectuate in perioada starii de urgenta.
(5) Beneficiaza de stimulentul de risc si personalul care, dupa efectuarea perioadei de izolare preventiva la locul de munca, nu mai are raporturi de munca sau de serviciu cu furnizorul de servicii sociale.
(6) in situatia in care in randul personalului prevazut la alin. (1) s-au inregistrat decese, stimulentul de risc se va acorda, dupa caz, sotului/sotiei, unuia dintre copii ori parintilor persoanei decedate, in conditiile art. 167 alin. (2) teza I din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) in situatia prevazuta la alin. (4), daca din calculul cuantumului stimulentului de risc rezulta fractiuni de leu, acesta se rotunjeste la leu in favoarea angajatului.
Articolul 2 – (1) Pentru a beneficia de stimulentul de risc, furnizorii de servicii sociale au obligatia sa fie acreditati, iar serviciile sociale in cadrul carora este angajat personalul sa fie licentiate sau, dupa caz, sa detina aviz de infiintare sau reorganizare sau plan de restructurare avizat, in conditiile legii.
(2) Personalul indreptatit sa primeasca stimulentul de risc este cel stabilit prin decizia conducatorului furnizorului de servicii sociale, emisa in perioada starii de urgenta.
Articolul 3 – (1) Pentru a beneficia de stimulentul prevazut la art. 1, furnizorul de servicii sociale transmite agentiei pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala isi are sediul social, in format electronic, direct sau prin punctul de contact unic electronic, conform Hotararii Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea si functionarea Punctului de contact unic electronic, o solicitare de alocare a fondurilor insotita de lista nominala a personalului izolat preventiv la locul de munca pe perioada starii de urgenta.
(...)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<