Proiect de Lege privind pensiile ocupationale

pensii ocupationalesistemul public de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice, Guvernul Romaniei trebuie sa elaboreze si sa inainteze Parlamentului spre adoptare, pana la sfarsitul anului 2010, proiectul Legii privind pensiile ocupationale.

Pana in prezent s-a realizat implementarea, in cadrul sistemului de pensii, a unor noi componente, facultative si obligatorii, administrate privat, in conditiile unui control public asupra gestionarii acestora prin Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Avandu-se in vedere evolutia crizei economice s-au impus adoptarea de masuri in vederea respectarii angajamentelor asumate de Romania prin semnarea acordurilor de imprumut cu organismele financiare internationale, acorduri absolut necesare pentru stabilitatea economica a Romaniei, pentru atingerea tintelor de deficit ale bugetului general consolidat in anul 2010.

Au fost adoptate o serie de masuri cu caracter exceptional, prin care au fost continuate eforturile de reducere a cheltuielilor bugetare si in anul 2010.

Astfel, in urma analizei de detaliu a sistemului de pensii publice si a evolutiei acestuia prin pastrarea structurii actuale in corelatie cu tendintele macroeconomice si demografice din Romania, s-au conturat o serie de probleme majore, prezente si viitoare.

Aparitia unor sisteme speciale de pensii publice care au introdus o serie de privilegii si tratamente favorabile unor categorii profesionale, a condus la crearea unui decalaj urias intre cea mai mare si cea mai mica pensie platita de stat.

Existenta unor acte normative care reglementeaza organizarea si functionarea diferitelor sisteme de pensii de tip public au ingreunat in mod evident functionarea sistemului de pensii.

A fost adoptata legea potrivit careia pensiile stabilite in conformitate cu dispozitiile legilor speciale sa fie stabilite cu respectarea principiilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. S-a avut in vedere asigurarea sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii publice, eliminarea discrepantelor privind contributia la bugetul asigurarilor sociale si inegalitatile de alocare a resurselor pentru finantarea pensiilor publice si de asemenea, eliminarea principiilor legilor speciale de pensionare, care prevedeau criterii diferite, mai avantajoase, in favoarea anumitor categorii profesionale.

Prin aceasta abordare, s-a avut in vedere armonizarea sistemului public de pensii national cu practica europeana si cu recomandarile Uniunii Europene in domeniul pensiilor publice, precum si simplificarea legislatiei referitoare la pensiile publice.

Ca efect al acestor acestor reglementari legale, au fost recalculate, pensiile stabilite prin legi speciale, atat cele aflate in plata, cat si cele stabilite ulterior.

Prin crearea cadrului legislativ pentru acordarea pensiilor ocupationale se realizeaza furnizarea unei pensii aditionale obtinute pe principiul contributivitatii, distinct si in completarea pensie din sistemul public. Acest sistem este bazat pe contributii definite si este structurat pe conturi individuale.

Totodata, se asigura stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batranete pe baza constituirii si investirii unei contributii noi pentru pensia ocupationala. Un asemenea sistem isi aduce contributia la realizarea pe termen lung a sustenabilitatii financiare a sistemului public de pensii prin scaderea presiunii exercitata asupra acestuia. De asemenea, se asigura un aport de capital pe piata interna, cu efecte pozitive asupra cresterii economice.

Proiectul de lege reglementeaza principiile infiintarii schemelor de pensii ocupationale si ale fondurilor de pensii ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale, autorizarea schemelor de pensii ocupationale. se urmareste a fi reglementata constituirea fondului de pensii ocupationale prin contract de societate civila, participantii la fondul de pensii ocupationale, colectectarea contributiilor si investirea resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale, garantiile acordate, plata pensiilor ocupationale, obligatiile de raportare si transparenta, reglementarea si supravegherea prudentiala a administrarii fondurilor de pensii ocupationale.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va fi mandatata sa reglementeze, coordoneze si controleze activitatea entitatilor implicate in domeniul pensiilor ocupationale, avand ca obiect de activitate protejarea intereselor participantilor la schemele de pensii ocupationale.

Click aici pentru a citi integral Proiectul de Lege

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii ocupationalesistemul public de pensii

Data aparitiei: 07 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de Lege privind pensiile ocupationale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]