Conform Codului fiscal, avantajele in bani si in natura sunt venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice care le primesc.
Pentru ca un avantaj acordat sa fie impozabil la nivelul angajatului in categoria veniturilor din salarii, trebuie ca acesta sa reflecte folosinta in scop personal a bunului sau serviciului acordat salariatului, ca urmare a unei relatii contractuale.
"Angajator, inchiriaza apartament pe care doreste sa il ofere spre folosinta angajatilor sai. In contractul de inchiriere, partile sunt proprietarul si angajatorul, dar se specifica la obiectul contracatului ca locuinta este inchiriata pentru a folosi ca locuinta de serviciu angajatilor respectivi. Ce documente ai trebuie sa intocmeasca angajatorul pentru a reglementa regimul acestei locatii ca si locuinta de serviciu? (....) Aceasta locuinta - inchiriata fiind de angajator - va fi considerata ca avantaj in natura pentru salariati?", se intreba cineva, potrivit PortalCodulMuncii.ro
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Este important de stiut ca, pentru ca o locuinta sa fie considerata locuinta de serviciu, este obligatoriu ca punerea acesteia la dispozitia salariatului sa fie justificata prin specificul activitatii, iar locuinta sa faca parte din patrimoniul angajatorului si sa fie administrata prin inchiriere de catre salariat, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca (art. 51 si art. 53 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata).
Din intrebarile de mai sus rezulta ca locuinta este inchiriata astfel incat nu este indeplinita conditia ca locuinta sa se afle in proprietatea angajatorului. Prin urmare, orice document ar intocmi angajatorul, aceasta locuinta nu va reprezenta o locuinta de serviciu.
Totusi, daca angajatorul va fi cel care suporta chiria pentru locuinta inchiriata si pusa la dispozitia salariatului, acest fapt va constitui un avantaj conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal.
Mai multe despre avantajele in natura poti citi pe PortalCodulMuncii