"Va rog sa ne ajutati cu baza legala privind costurile chiriei unui angajat, sa poata fi considerata avantaj in natura. Mai exact, angajatul incheie contract de inchiriere cu proprietarul imobilului, iar compania doreste sa suporte aceste cheltuieli. Insa mentionez ca nu exista contract intre proprietar si firma ci intre proprietar si angajat. Aceste sume se considera avantaj in natura? Este necesar incheierea unui act aditional in care sa fie prevazute aceste sume si justificarea acestora?"
Raspunsul specialistilor:
Chiria suportata de angajator reprezinta avantaj in natura, conform Codului fiscal, art. 76 alin. (1) si (3) lit. b):
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
Astfel, cazare (chiria) si eventual, daca sunt suportate, utilitatile (servicii) reprezinta avantaje in natura.
Sunt excluse de la aceasta regula locuintele de serviciu, dar chiria nu se incadreaza in locuinta de serviciu. De asemenea, se exclude de la aceasta regula chiria suportata de angajator pe perioada delegarii salariatului.
Nu are relevanta daca contractul este incheiat de proprietar cu angajatorul sau cu salariatul. Cata vreme chiria este suportata de angajator, aceasta se va taxa cu toate contributiile sociale si impozitul venit aferente veniturilor din salarii.
Suportarea chiriei de angajator poate fi mentionata intr-un act aditional, dar si in alt document intern al societatii.
Un raspuns oferit la data de 9.03.2022, oferit de expertii de la
PortalCodulMuncii >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<